ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Авторското право не се прилага ефективно, смята Патентното ведомство

патент

Законодателството в областта на защита на интелектуалната собственост е хармонизирано с нормативните актове на ЕС. Това каза заместник-председателят на Патентното ведомство Офелия Цонкова в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова по bloombergtv.bg, като се позова на анализ, извършен в процес на изработване на стратегия за интелектуалната собственост.

Идеята за сливане на Дирекция „Авторско право и сродните му права“ с Патентното ведомство се дължи до голяма степен на липсата на достатъчно адекватна координация в работата на институциите, ангажирани със защита на интелектуалната собственост. „По този начин ще бъде дадена възможност на експертите да координират по-добре своите действия и да използват по-рационално ресурса, с който разполагат“, обясни Цонкова и подчерта, че по-добрата комуникация ще даде и по-добри резултати.

Според нея общество и бизнесът подценяват значимостта на обектите на интелектуална собственост и за да бъде променено това, би било уместно да бъде променен и статутът на този единен орган.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст