Германия облекчава трудовия кодекс за банкери, за да привлече финансисти от Лондон

Франкфурт

Германия обмисля облекчаване на правилата за назначаване и освобождаване на висши банкери, за да може да привлече банкери от Лондон британското излизане от Европейския съюз, съобщи Ройтерс. Това би представлявало изключение от строгите трудови правила във федералната република, коментира агенцията.

"Не ни трябва германската защита срещу освобождаване, когато говорим за високоплатени банкери“, заяви Фолкер Буфие, зам.-председател на Християндемократическия съюз на канцлерката Ангела Меркел. "Виждам политическа перспектива за промяна на този закон в средата на следващата година или през есента на 2018 г., след като бъде формирано правителство", прогнозира той.

Мярката се очаква да засегне хората, които получават около 250 хил. евро (278 хил. долара) годишно. По всяка вероятност тя има за цел да привлече вниманието на големите банки, които искат да преместят персонал в държавите от континентална Европа след Брексита, но се опасяват от строгите закони, затрудняващи освобождаването им. Германският финансов център Франкфурт на Майн се опитва да отнеме на Лондон ролята му на световен финансов център, но подобни амбиции изявяват и Париж и Дъблин.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст