Караниколов иска България да развива високотехнологични производства

Емил Караниколов - мин. на икономиката

Заставайки начело на Министерството на икономиката, за мен приоритет е и създаването на предпоставки за развитие на страната ни като център на високотехнологични производства и услуги, отговарящи на очакванията на потенциалните инвеститори за благоприятен инвестиционен климат, за стабилност и предвидимост на средата. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов в интервю за в. "БАНКЕРЪ".

Г-н Караниколов, изборът Ви за министър на икономиката в третия кабинет на Бойко Борисов се превърна в една от най-обсъжданите теми преди седмица. В медийното пространство се появиха коментари, които Ви свързват с приватизационни сделки, за които се смята, че са обслужвали интересите на Делян Пеевски. Защо?

Имах възможността вече няколко пъти да обясня обстоятелствата около номинирането ми за министър на икономиката. Истината е, че успях да проведа няколко срещи с г-н Волен Сидеров, на които изложих концепцията си и приоритетите в предстоящата ми работа в министерството. Депутатите от ПП "Атака" решиха да заложат на експертността, на професионализма и опита ми в държавната администрация и затова издигнаха моята кандидатура. Останалото са интерпретации, допустими в демократична страна с пълна свобода на словото.

Поемате управлението на едно от най-важните министерства у нас. Смятате ли, че досегашният Ви опит е достатъчен, за да се справите с предизвикателствата, пред които Ви изправя този пост?

Вярвам, че е така. Работата ми в администрацията и като изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) ми даде уникалния шанс да мога да се срещам инстуционално и да се запозная с проблемите и исканията на различните участници в стопанския ни живот – хората от бизнеса, синдикалните организации, мениджмънта на държавни дружества. Превръщаш се в един вид арбитър или медиатор за тези три страни, сблъскваш се с очакванията на чуждестранните инвеститори за икономическия климат в страната ни, с недоволството от бюрократичните и административните тежести на дребния и средния бизнес, с опасенията (често и страховете) на работниците, а също и с проблемите, свързани с мениджирането на държавната собственост – дружества, имоти и обособени части.

Първият Ви акт беше разпореждането за интензивни проверки на язовирите в цялата страна успоредно с набелязаните мерки, свързани с надзора на тези съоръжения. Имате ли представа в колко окаяно състояние са голяма част от тях и какви действия ще предприемете?

Времето, а за съжаление и случилите се трагични инциденти през годините показаха, че надзорът и техническото състояние на язовирите са теми от първостепенно значение. Затова буквално в първия ден, в който встъпих в длъжност, разпоредих засилване на контрола и масови проверки в цялата страна. Мисля, че това е тема, по която не можем да си позволим никакви компромиси или пък да губим ценно време, защото от това често зависят здравето и имуществото на хората. В изпълнение на тази заповед през почивните дни – от 6 до 8 май, бе осъществено 24-часово дежурство на инспекторите на ДАМТН в Северозападна България, където валежите бяха най-обилни. Постоянно бе следено нивото на девет язовира на територията на общините Враца, Хайредин и Борован. В момента сме в сезона на обилните валежи и затова контролът в цялата страна е засилен. Проверени са общо 169 язовира, част от проверките правим в партньорство с други институции, включени в съответните областни комисии. Съставени са 33 акта и са направени 37 предписания за отстраняване на технически неизправности. Към този момент няма непосредствена опасност някой от проверените водоеми да прелее.

Изискахте и доклад за това как се следи състоянието на повърхностите и подземните води в районите на бившите уранови мини. Имате ли вече предварителна информация за състоянието им.

Разпоредил съм да ми се представи подобен доклад и в момента тече триседмичният срок, в който трябва да бъде изготвен. Веднага след като ми бъде предоставен, ще обявим направените констатации.

По времето на министър Божидар Лукарски се роди един истински държавен мастодонт – Държавната консолидационна компания, под чиято шапка влязоха всички предприятия от оръжейната ни промишленост. Тогава се появиха съмнения, че се подготвя приватизацията им, въпреки че са включени в забранителния списък. Сега като сте техен принципал, каква ще бъде политиката Ви по този въпрос?

Знаете, че по искане на премиера г-н Бойко Борисов още на първото заседание на Министерския съвет бе взето решение за спиране на приватизацията на акции и дялове от държавни дружества – действие, което напълно опровергава тези страхове. Приватизацията е фундаментален процес, но е инструмент на прехода, който изигра своята роля. Време е вече да приключим с него и да започнем да надграждаме – да стабилизираме и да оптимизираме управлението на малкото останали държавни дружества. Време е да преодолеем тяхната технологична изостаналост, да въведем иновациите като основен начин за растеж и способ за повишаване на конкурентоспособността им.

Преди година ДАНС започна сериозна проверка в „Кинтекс“, но резултатите от нея и до ден днешен не са известни. Вие имате ли представа какви нарушения са били открити там?

Благодаря Ви за въпроса. Но към момента нямам подобна информация. Ще проуча този казус и ще се запозная приоритетно с резултатите.

Вие сте човекът, който е пряко отговорен за управлението на най-ресурсните държавни фирми. Наскоро се разрази скандал, в който беше забъркано името на служебния министър Теодор Седларски по повод на подготвяни промени в бордовете на някои от тези дружества. Вие ще правите ли проверки в тези компании и да очакваме ли рокади в тях?

–  Смени засега няма да има, но предвиждаме намаляване на броя на хората в директорските бордове. В момента няма ясни критерии за начина, по който те се избират, затова първо, първо искаме да изработим конкретни правила и след това ще се преценяват някакви мерки. Ще се стараем да избягваме прибързани и немотивирани рокади.

Цялото интервю четете в последния брой на вестник "БАНКЕРЪ"

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст