КФН “пусна” Съгласие

сделка

Комисията за финансов надзор прие плана за преструктуриране на животозастрахователна компания "Съгласие" ЕАД. Това е отразено в последното решение на регулатора.

Става въпрос за краткосрочните планове за попълване на капитала, докато покрие минималното капиталово изискване (МКИ), съгласно изискванията на Платежоспособност I и II, които някои дружества с недостиг трябваше да съставят.

След обявяването на резултатите от прегледа на активите на застрахователните дружества (това стана на 3 февруари) на пет застрахователни предприятия бяха дадени три месеца, за да повишат собствените си средства до равнище да покрият минималното капиталово изискване, както и още три месеца, за да отговорят на капиталовото изискване за платежоспособност. За целта застрахователните компании можеха да увеличават капитала си, да привлекат подчинен дълг или да продадат свои финансови активи.

Напомняме, че КФН върна плановете за преструктуриране на на двете компании –  СиВЗК и ЗК "Надежда" АД. Регулаторът им даде нови срокове, за да предложат по-ефективни мерки за покриване на МКИ. Допълнителният срок за "Надежда" – до 3 май, вече е изтекъл, но компанията все още не е изпратила на регулатора нов план за действие.

Преди да вземе решение дали ще наложи на застрахователната компания надзорни мерки и какви ще бъдат те, КФН ще трябва да се запознае с актуалното й финансово състояние. Другото проблемно предприятие – "СиВЗК", има срок да предостави нов план до 24 май.   

Важно е да се уточни, че за случаите на недостиг законът предвижда преходен период за попълването му. Като цяло срокът за постигане на минималното капиталово изискване изтече в края на 2016 година. Докато срокът за прилагане на по-високото изискване – това за капиталовата платежоспособност, изтича в края на 2017-а.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст