Откриха черепи на монаси-революционери в Троянския манастир

троянски манастир

Уникална находка от 1876 година – два черепа на монаси-революционери, сподвижници на Васил Левски, откриха в Троянския манастир. Те са изложени в новия музей в светата обител, който отвори врати днес. В музея са показани още много ценни икони и вещи, свързани с историята на манастира и на България, съобщи БНТ.

Уникалната находка е открита, когато започнала работата по изграждането на новия музей. При разчистване на монашески килии в най-старото – западно крило на манастира в сандък са намерени два черепа и надпис. В това крило е и скривалището, където е отсядал Васил Левски, след като е основал първото в страната сдружение само от монаси и послушници.

Епископ Сионий е категоричен, че това са черепите на монаси-революционери, които са посечени в манастира, както твърди надписът, при разгрома на Априлското въстание .

В музея са подредени още икони, рисувани от Димитър Зограф, икони от Тревненската и Банската школа, чаши за причастие, старинни кръстове. Изцяло възстановена е и килията на архимандрит хаджи Филотей, игумен на Троянския манастир, благодарение на когото Захари Зограф е изографисал централния храм в обителта.

Днес в манастира отвори врати и нова книгохранителница, в която се съхраняват около 4000 книги, голяма част от тях старопечатни. Най-ценното издание е т. нар. Троянски дамаскин от 1712 г. Той е открит преди две годиин, отново в западното крило в манастира.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст