ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Трезор

За четвърти път Банка ДСК бе обявена за „Най-добра банка в България” във високоавторитетния конкурс „Награди за отлични постижения”, организиран от специализираното британско списание Юромъни. Освен размера на печалбата, качеството на активите и показатели като възвръщаемост на активите и на осреднения капитал, във фокуса е била и традиционната лидерска позиция на финансовата институция при потребителските и ипотечните кредити.

 

 

С изплатения външен дълг за близо 2 млрд. лв. България се нарежда сред страните, които са отбелязали най-голямо намаление на държавния дълг. Той вече е около 25% от БВП при 29.1% в края на 2016 г., а средният в ЕС е 86 процента. Към настоящия момент България е на 3-то място в ЕС по нисък дълг. На другия полюс са Гърция със 171% дълг от БВП, Италия – 134.6%, и Португалия – 130.5 на сто. Намалението на дълга води до спестяване на разходи за лихви от 79 млн. лв. годишно. За първите седем месеца на годината са изплатени стари дългове за над 3 млрд. лева.

 

 

Бизнесът плати с 8.6% повече корпоративни данъци през първите пет месеца на годината, сочат окончателните данни на Министерството на финансите. От януари до май от корпоративни данъци в държавната хазна са влезли 1.082 млрд. лв., при 996.5 млн. лв. за същия период на миналата година. Това е много добра новина на икономиката на страната и показва, че бизнесът декларира по-високи печалби. Което е резултат от раздвижване на икономиката и излизане на сивия сектор на светло. Същата тенденция показват и приходите в хазната от ДДС. За първите пет месеца на годината постъпленията от налога нарастват с 238 млн. лв. и достигат 3.946 млрд. лв. Това увеличение от 6.42% значително изпреварва икономическия ръст, който за 2016 г. е 3.4%.

 

 

Превозът на цигари и алкохол ще се следи в реално време чрез GPS на камионите. Това е една от мерките срещу сивата икономика, които са набелязани от Министерството на финансите. В момента има пълен контрол на доставките и движението само на течните горива. Предвижда се до 31 август 2017 г. да се внедрят съответните модули или нови информационни системи, които са необходими за следенето на камионите. Това е записано в доклад на МФ за прилагането на стратегията за справяне със сенчестата икономика, който е приет от Министерски съвет. Целта на следенето на камионите е да не се допуска укриването на акцизи, като например предназначени за износ стоки да се отклоняват за продажба в страната.

 

 

В ново проучване на Mastercard, оповестено на 11 юли, граждани от европейските държави споделят своето виждане за това защо дигиталните иновации и решения са важна част от бъдещето на финансовите услуги и търговията. Изследването на нагласите на клиентите на банки в Европа показва, че удобството е най-важното предимство за използването на електронно банкиране, като ключови фактори са спестяването на време (70%) и лесната употреба (59%). Шест от десет европейски потребители приветстват дигиталните решения и вярват, че дигитализацията на банковата индустрия я прави по-удобна и по-сигурна.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст