ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Минималната работна заплата остава 460 лева

заплата

Минимална месечна работна заплата остава 460 лева. Това решиха министрите на редовното си заседание днес.

С това решение  се отменя обжалваното пред Върховния административен съд ПМС №22 от 26.01.2017 г. за определяне на минималната работна заплата за страната, действало досега. 

От 1 януари минималната работна часова ставка остава 2,78 лева.

Темата за минималната работна заплата провокира бурен дебат между бизнеса и синдикатите. 

От месеци Асоциацията на индустриалния капитал предлага минималната работна заплата да отпадне и да се развие колективното трудово договаряне по икономически дейности. Председателят на организацията Васил Велев заяви, че  МРЗ съществува само за да могат политиците и синдикатите да се отчитат на избиратели и членове, че са я увеличили. Той определи дискусията около минималното възнаграждение като измислен  за държавата проблем. Според него в момента под минималната заплата в страната работят стотици хиляди души, които са назначени на половин работен ден, на три четвърти работен ден, а реално работят осем часа.

Позицията на АИКБ е, че сред проблемите, които трябва да се дискутират от цялото общество, е липсата на желаещи да работят. Данните  на НСИ показват, че  работната сила в България намалява със 73 хил. през 2016 г., заетите намаляват с 15 хил. души. 

Синдикатите са категорични, че премахването на минималната работна заплата в България е изключително рисково поради ниския обхват на работниците и служителите с колективни трудови договори. По експертни оценки става въпрос за около 30% от работещите у нас. 

Според синдикатите не може да се направи никаква връзка между наличието на законово установена МРЗ и благосъстоянието на съответната държава. Решаваща била връзка обаче между наличието и размера на минималната работна заплата и намаляването на бедността, особено за работещите бедни и ниско платените работници, които в България са около 650 хил. или 27% от наемния труд.

Според КНСБ не трябва да се спекулира, че в страните без минимална работна заплата доходите са по-високи. Те определиха настояването за отмяна на административното определяне на минималната работна заплата от страна на АИКБ като странно.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст