ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Behr-Hella ще инвестира още в Божурище

Божурище Ден на отворените врати в Бер-Хелла Термоконтрол BHTC  климатици за коли автомобили

Министърът на икономиката Емил Караниколов и представители на германската компания Behr-Hella Thertmocontrol GmbH (BHTC) са обсъдили бъдещото разширяването на производството й, както и възможностите за разрешаване на проблема с пътната инфраструктура и логистиката в Индустриална зона Божурище. Behr-Hella е една от водещите световни фирми за управление на климатични инсталации и терморегулиране  в автомобилната индустрия. Основните й продукти са контролни панели, централни конзоли и уреди за управление на климатични инсталации за световни автомобилни концерни.

През май 2015-а компанията откри официално свой завод на територията на Индустриална зона Божурище. "Инвестираните до момента средства възлизат на 42.5 млн. лв., като се предвижда до 2020-а да бъдат вложени нови над 100 млн. лева. Разкритите работни места пък са 327, като с разширението на производството ще се открият още 300 работни места", посочи генералният директор на BHTC за България Мартин Ниланд. 

Министър Караниколов обясни, че в най-кратки срокове ще бъдат проведени разговори с отговорните институции за преодоляване на евентуалните затрудненията пред инвеститорите в Божурище. "Стартираме междуведомствена работна група, която да инициира промени в закона и да даде специален статус на индустриалните зони, за да може да бъдат обособени като затворени комплекси", подчерта той. Обсъждат се възможностите за подобряване на транспортните връзки чрез бъдещи спирки на градския транспорт и метрото, изграждане на ЖП отклонение, както и възможност за изграждане на интермодален терминал. Индустриалната зона има стратегическото положение и потенциално добро инфраструктурно обезпечаване, но сегашната инфраструктура няма възможност да поеме създалото се натоварване. Сметките показват, че при изграждането на най-големия логистичен център на Балканския полуостров ще има трафик от около 500 камиона на ден. 

Преди по-малко от месец Емил Караниколов подписа протоколно решение за увеличение на капитала на "Национална компания индустриални зони" ЕАД чрез апорт на недвижим имот, с което на практика бяха добавени нови 115 декара към зоната в Божурище.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст