ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Българският тарикатлък поема Западните Балкани

бойко

Не че искам да саботирам гордостта от българското председателство на Съвета на ЕС догодина, обаче не виждам защо нашенското правителство ще се ангажира с подготовката на държавите от Западните Балкани за членство в Европейския съюз. Дали защото собствените ни управляващи са надградили нивото си на компетентност, или защото има на какво да научим македонци, сърби и черногорци с оглед нашите уроци от близкото минало, когато и ние бяхме сред кандидатите за ЕС?

За пореден път този приоритет бе потвърден от премиера Бойко Борисов на четвъртата среща на лидерите от т.нар. Берлински процес в Триест. "Ние и сега сме силно ангажирани с този процес, защото в Европа не може да остават празни пространства, но ще използваме възможностите на председателството, за да подпомогнем в по-голяма степен подготовката на страните кандидатки, и, надявам се, да помогнем и на държавите членки и на европейските институции с познанието си за процесите на Балканите", обяви Борисов в Триест.

От думите на премиера можем да направим заключение, че хем опитът ни е богат и има какво да споделим, хем правителството ни е достатъчно компетентно, за да покаже на западните балканци какво точно трябва да правят.

Като стана дума за обмяна на опит, се сетих за стария виц, дето български министър отишъл на посещение в Италия. След официалната част домакинът го поканил на луксозната си вила. От наследство ли е, попитал нашенецът. Виждаш ли онази магистрала – попитал италианецът. Да, и какво, отвърнал нашият. Ами асфалтът трябваше да е 20 см, но е 10. И ето ти вила, похвалил се италианецът! На следващата година той върнал визитата. След официалната вечеря нашият го кани на вилата си, пред която гостът направо загубил ума и дума. Откъде пари, учудил се той. Виждаш ли онази магистрала, запитал нашият. Не, отговорил гостът. Ама как ще я видиш, като тя е тука, отвърнал българският министър.

Ако има на какво да научим западните балканци, това ще е как да крадат европейски пари. Включително и за магистрали. Но първо трябва да им предадем безценния си опит със съдебната реформа. Тайната да крадеш и да не влезеш в затвора е скрита в реформата – колкото по-дълга и объркана, толкова по-добре.

И докато упорито продължават да реформират Темида, нашенските управленци и съпартизаните им успяха да прескочат цели стъпала на социалната стълбица и да се озоват на върха на финансовото благополучие. За това действително е необходимо ниво на компетентност, каквато политическият ни елит демонстрира безогледно. А за парлама вкарва електората в безпредметни скандали – било за ромската престъпност, било за злоупотреба със специални разузнавателни средства, каквото дойде, само и само да се отклони вниманието на хората от огромните проблеми.

Очевидно под благовидната форма, че ръководят държавата, българските управляващи всъщност се занимават изключително със себе си и фирмените си обръчи. Ако не беше така, едва ли мониторингът по Механизма за сътрудничество и проверка щеше да продължава, а в докладите да пише все едно и също.

И понеже в ЕС много добре знаят на какво са способни българските управляващи, са изпаднали в потрес как България ще ръководи цял Европейски съюз, макар и само за шест месеца. Премиерът също няма хабер от тази работа, но какво друго му остава, освен да слуша какво му говорят по-големите. И така, от дума на дума, от Меркеловите уста в Борисовите уши се дефинират приоритети като Западните Балкани, докато българската мизерия остава същата.

Така че братя македонци, сърби и черногорци, отсега да си знаете: дупе да ви е яко, научат ли се вашите политици от тарикатлъка на нашите!

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст