Елана: Българските акции ще продължат да подобряват резултатите си

БФБ - "Сирма Груп Холдинг" даде официален старт на търговия с публични предлагания в Б - я

Само за първото полугодие на тази година основният измерител на "БФБ-София" – SOFIX, е добавил 19.6%, с което се нареди в тройката на растящите пазари в Централна и Източна Европа.  Това отбелязват анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг в своя преглед на изминалото полугодие и прогнози до края на 2017-а. Според тях икономическият растеж ще подкрепя приходите и печалбите на публичните компании, особено на износителите, компаниите от сектора на недвижимите имоти и финансовите услуги. "Прогнозираният от началото на годината ръст на SOFIX от 20% вече е достигнат, но пазарът има потенциал за възходящо движение – дори до 800 пункта за SOFIX до края на тази година", посочва Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в "ЕЛАНА Трейдинг". 

Анализаторите на дружеството смятат, че въпреки силното покачване и високите оценки на акциите в Европа и САЩ, дългосрочните перспективи пред фондовите пазари остават положителни. Повишаването на лихвите в САЩ ще продължи, като обаче има осезаема опасност от корекция на големите борси до края на годината. Затова експертите предупреждават, че през второто полугодие на 2017 г. инвеститорите трябва да се въздържат от покупки на скъпи американски и европейски акции,  а да поддържат кеш, с който да се възползват от по-ниски цени при евентуална корекция от 10-15%. процента. 

Засега единствено акциите на петролните компании остават на ниски цени след своя спад от 20 на сто. Те имат и предимството, че дават добри дивиденти.  Прогнозите за дивидентна доходност за следващите 12 месеца при компании като Royal Dutch Shell, BP и Total варират между 5% и 7% (по данни към 13 юли 2017 г., Bloomberg).

За петрола анализаторите на "ЕЛАНА Трейдинг" очакват по-нисък ценови диапазон до края на тази година от 45-55 долара. Златото остана с минимално движение за първото полугодие, но евентуална корекция на фондовите борси през второто може да вдигне цената му до 1400 долара.

 

Българската икономика ще ускорява ръста, но той ще остане под 4%

Според анализаторите на "ЕЛАНА Трейдинг" българската икономика ще продължава да се възползва от растежа в Европейския съюз. През 2017 г. вече виждаме ефекта от инвестиционната активност в индустрията през последните години и все повече нови компании ще влагат средства в развитието си. Ръстът на икономиката постепенно ще се ускорява, но през 2017 г. няма да премине над прага от 4 процента.

Българските акции ще продължат с резултатите

Индексът SOFIX се покачва стабилно от началото на годината, като през юли вече надхвърли 700 пункта. Само за първото полугодие на 2017 г. измерителят е добавил 19.6%, с което се нареди в тройката на растящите пазари в Централна и Източна Европа. Тази година около 260 млн. лв. се разпределят като дивиденти за акционерите в български акции от печалбите на публичните компании за 2016 г., което е със 70% повече спрямо сумата, която собствениците на акции получиха от печалбите за 2015-а. Средната доходност за акционерите от настоящия дивидентен сезон отново е около 4 процента. Анализаторите на "ЕЛАНА Трейдинг" смятат, че макар прогнозираният от началото на годината ръст от 20% да е вече достигнат, пазарът има потенциал за възходящо движение – дори до 800 пункта за SOFIX до края на годината. Компаниите, които показаха добри финансови резултати, ще продължават да са търсени от увеличаващия се паричен поток към борсата, като техните акции ще поскъпват по-бързо, предвид това че голяма част разпределят и дивиденти. 

Първият борсово търгуван фонд върху SOFIX у нас беше основният катализатор на растежа през второто полугодие на миналата година, но значението му за пазара вече намалява и ще се необходими и други стимули. Причините за интереса към покупки на ценни книжа са ниските лихви по банковите депозити и постигнатата висока доходност, което увеличава паричния поток към фондовата борса. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст