Любовница с процесор

клм

"За какво мечтаеш?", пита Мат Макмалън. "Главната ми цел е да бъда добра компаньонка и партньорка, а също да ви нося удоволствие и благополучие. Искам да бъда момичето на вашите мечти", отговаря роботът.

Макмалън демонстрира възможностите на машината с нескрита гордост. Той оглавява компанията Abyss Creations, която произвежда секскуклите RealDoll. Роботът на име Хармъни е последната му разработка. Хармъни прилича на предшественичките си, но за разлика от тях може да поддържа разговор, да мига, да се усмихва и дори да запомня факти за живота на своя стопанин. Външните й данни се настройват по желание на клиента, а емоциите и гласът й се управляват с мобилно приложение. Единственото, което не може да прави, е да ходи. Този, който си купи Хармъни, ще трябва да я носи на ръце. Роботът ще излезе на пазара в края на 2017-а. Версията с всички функции ще струва 10 хил. долара, но фирмата разполага и с два пъти по-евтин модел без модул за разпознаване на лица.

"Навремето не ми и хрумваше, че има хора, готови да платят хиляди долари за кукли, с които да правят секс", разказва Макмалън. След художествената академия той разнасял по изложбите манекени собствено производство. Интересът на любителите на сексиграчки заварил начинаещия скулптор неподготвен. Все пак той решил да не изпуска шанса си и започнал да продава жадуваните силиконови приятелки. Оттогава са минали 20 години и днес Макмалън знае всичко за тази продукция. Той е убеден, че времето на RealDoll свършва и че съвсем скоро те ще бъдат изместени от интерактивни сексботове.

Всъщност не е единственият, който мисли така. Британският социолог Труди Барбър предполага, че все повече хора ще влизат в отношения с машините. Не е далеч времето, когато обичайният секс ще се превърне в изключение от правилото. Според Барбър пълната механизация на нашите кревати е въпрос на близките 25 години.

Значителна част от обществото, изглежда, е готова за такъв обрат. Едно изследване в САЩ от 2016-а показва, че две трети от мъжете и една трета от жените нямат нищо против секса с роботи. Съдейки пък по допитване във Великобритания, 17% от британците не бих отказали среща с машина. В Холандия 20.2 на сто от възрастното население смята, че разпространението на сексроботите не заплашва с негативни последици.

Но не всички са готови да се предадат без бой. За какви сексботове може да става дума, щом и досега сексиграчките предизвикват нееднозначна реакция? В Алабама продажбата и съхранението на вибратори се наказва със затвор до 10 години. И това не е куриозна отживелица от ХІХ в. – забраната е въведена през 1998-а. Аналогичен закон е в сила и в Тексас.

В ислямския свят вече обсъждат какви наказания предписва шериатът за сношения с машини. Според статията на малайзийския юрист Юзуф Джелили и инженера Измаил Тиджани мюсюлманите, които правя секс с робот, извършват изневяра и подлежат на екзекуция чрез пребиване с камъни. А необвързаните любители на сексботовете ги очакват сто удара с камшик.

В либералния Запад машините за секс също предизвикват опасения, но по друга причина. Канадската юристка Синзиана Гутиу се тревожи, че покорните сексроботи, изпълняващи всяка прищявка на собственика си, само ще затвърдят представата, че жената трябва да се подчинява на мъжете. Подобна е позицията на специалиста по робоетика Катлийн Ричардсън: "Това е само поредният израз на мъжките фантазии за властта им над жените".

Философът Блай Уитби поставя въпроса "Какво бихте си помислили, ако бившето ви гадже се сдобие с робот, който изглежда точно като вас, за да го бие всяка вечер?" А британският учен Ноел Шарки, един от основателите на организацията Responsible Robotics, обединяваща 200 видни специалисти по роботехника, смята, че "политиците трябва да решат в кои ситуации контактите с машини са допустими и в кои – не". Той се съмнява, че обществото ще приеме сексроботите. По думите му "проституцията съществува от хиляди години, но така и не се е превърнала в норма".

Приемането на секскуклите и сексроботите като преки конкуренти на човека не винаги е правилно. Често те са необходими за удовлетворяване на причудливи и изцяло нереалистични фантазии. Мат Макмалън признава, че един от клиентите на Abyss Creations си е поръчал силиконова елфка със синя кожа. За друг фирмата изработила секскукла с четири гърди. А трети мислел за партньорка, покрита с гъста козина от глава до пети като снежния човек Йети.

Любопитно е, че само половината собственици на секскукли са заинтересовани от секса. Това показва анкетата сред 18 хил. потребители на Doll Forum. Седем процента от тях отбелязват, че само прегръщат куклите и спят до тях. А 11 на сто са си купили сексиграчката, за да има някой, който да ги чака вкъщи.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст