Подписаха договора за още 9.3 км от магистрала ”Хемус”

нанков атанасов

В пътната агенция подписаха договорът за строителство и строителен надзор на участъка между п.в. „Ябланица“ и п.в. „Боаза“ от автомагистрала „Хемус“. Срокът е 910 дни, от тях 180 дни са за проектиране, а 730 дни са за изграждане на обекта.

Договорът беше подписан от председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов и инж. Живко Недев – представител на Консорциум „ХВП Ябланица“ ДЗЗД.в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Подписването на договорите за проектиране и строителство и за строителен надзор на 9,3 км от автомагистрала „Хемус“ е важно не само за Северна България, но и за цялата страна, коментира министър Нанков. За участъка има изготвен технически проект, строителните дейности ще започнат след издаване на разрешение за строеж, като паралелно с това ще бъдат проведени процедурите по отчуждаване на терените, посочи той.

В рамките на проекта е предвидено изграждане на 5 селскостопански подлеза, 2 селскостопански надлеза, както и подлез при общинския път от Брестница към пещерата Съева дупка. Ще бъде изградена етапна връзка при километър 87+600 в близост до село Брестница за връзка с път I-4 Коритна – Белокопитово. Автомагистралната отсечка ще бъде с по две ленти за движение в посока по 4 м, две ленти за спиране по 3 м, средна разделителна ивица – 2 м, водещи ивици и банкети.

Министър Нанков посочи, че в момента се извършва и физическото проектиране на 50-те км между п.в. „Боаза“ и разклона на второкласния път II-35 между Ловеч и Плевен, като строителството му ще бъде разделено на три етапа. Заложена е проектна скорост на движение 120 км/ч. По този начин ще осигурим икономия с почти 150 млн. лв. поради отпадането на необходимостта от изграждане на подлези, надлези и други съоръжения за преминаване по трасето, коментира той. Очаква се в края на 2018 г. да бъдат завършени техническите проекти и преминати процедури по ОВОС, както и изготвени парцеларните планове, стана ясно още от думите на инж. Атанасов.

Поели сме ангажимент за развитието на инфраструктурата в Северна България. Основни наши приоритети са „Хемус“, както и автомагистрала Русе – Бяла – Велико Търново, заяви още министър Нанков. Вече е избран изпълнителят за участъка от АМ „Хемус“ между п.в. Белокопитово и п.в. „Буховци“. Строителството на отсечката може да стартира още през тази година, ако няма обжалвания, каза той.

Договорът за проектиране и строителство на участъка между Ябланица и Боаза е на стойност 54 990 000 лв. без ДДС. Изпълнител е дружеството „ХВП Ябланица“ ДЗЗД, в което участват: „Хидрострой“ АД, „Водстрой 98“ АД и „Пътстрой Бургас“ ЕООД.

Строителният надзор на участъка между п.в. „Ябланица“ и п.в. „Боаза“ е възложен на ДЗЗД „Консултанти Хемус 1 – 2016“. В дружеството участват „ПИ ЕС Консулт” ЕООД, „Евроконсулт” АД и „Строл-1000” АД. Стойността на договора е 595 899,10 лв. без ДДС.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст