Бламираха тавана на кеша

Парламент Менда Стоянова

Прагът на кешовите плащания остава 10 000 лева. Това решиха депутатите, след като отхвърлиха на второ четене предложените от ГЕРБ промени в Данъчноосигурителния процесуален кодекс. Както е известно, между тях е и  свалянето на тавана на плащанията в брой.

Първоначалната идея беше лимитът за такива плащания да падне поетапно още от август – от 10 000 на 5000 лв., а от 1 януари прагът да падне до 3000 лева. От 2019-а всички плащания над 1000 лв. се планира да стават по банков път.

След обсъждания и известни брожения вносителите се отказаха от този вариант и предложиха таван от 5000 лв., който да влезе в сила от Нова година. Компромисното им предложение обаче не успя да събере подкрепа в пленарната зала. Така на практика се запази досегашният вариант за плащане в брой.

"Сега е Видовден, колеги. Когато гласуваме, ще се види кой е "за" нелоялната конкуренция, защото сивата икономика я захранва и така удря и малкия, и средния бизнес. Ще се види кой е "за" парите в кеш в джобовете на бизнесмените“, заяви при дебатите в четвъртък председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

"Най-вероятно предложението ни няма да мине, но ще ви го напомням от тази трибуна всеки път, когато застанете и поискате разходи за пенсии, за социални плащания, за сигурност или заплати", закани се Стоянова.

"Трябва да мислите като политици, а вие мислите повече като бизнесмени. Не чух смислен аргумент каква покупка над 5000 лв. би затруднила физическо лице", каза председателят на бюджетната комисия и добави, че промените биха засегнали единствено тези, чиито джобове са пълни с кешови пари, добити от сивата икономика.

БСП, както се и очакваше, бе на противоположно мнение.

"Борбата със сивата икономика е въпрос на контрол, на това  как приходните агенции си вършат работата и следят. Кешът няма да ви помогне", заяви депутатът от левицата Таско Ерменков. Той напомни, че Европейската централна банка също изрази негативно становище за намаляването на прага за плащанията в брой.

Социалистите отбелязаха, че ограничението е само в полза на банките, тъй като плащанията по банков път и чрез ПОС-терминал подлежат на такси, които плащат и търговците, и потребителите при всяка транзакция.

Павел Шопов от "Обединените патриоти" също се съгласи, че промените са изцяло в полза на банките. "Този срамен пазарлък продължава прекалено дълго. В основата му са банките, които са "свещените крави", заяви от парламентарната трибуна Шопов.

Хората от партия "Воля" също се обявиха против падането на лимита. Съпартийците на Веселин Марешки пък смятат, че ограничението на кешовите плащания изобщо не е свързано със сивата икономика и такива ограничения не са начинът държавата да се справи с нелегалния бизнес.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст