Кунева: България трябва да спре да бъде в страдателен залог

Министерски съвет Меглена Кунева

България е в страдателен залог по отношение на Европа – на нас ни дават, разрешават, искат. България има гласове колкото и други страни и това поведение трябва да спре, каза пред България он еър Меглена Кунева, председател на „Движение България на гражданите“.

Правителството да спре да отлага, каза тя. Това, което се случва с антикорупционния закон, е страх и липса на политическа воля.

Не виждам ефективни действия от правителството, има ли изобщо визия и посока. Трябва да се каже ясно и дали дали това правителство ще провежда смислени политики и дали ще се консултира с обществото – от въпроса за Бялата книга, до това дали имат намерение да релизират вмененото от закона задължение за единен регистър на обществените поръчки.

Европа няма да продължи да съществува по същия начин, каза Кунева. Според проучвания най-предпочитаният вариант сред европейци от Бялата книга е да правим повече неща заедно, а втори е Европа на две скорости. Къде е България, какво мислим по този въпрос, обаче не е ясно на никого, добави тя.

В България нямаме план за самите себе си. Разговор за приоритетите ни по време на председателството нямаше. Кохезията е средство, не цел и с това само казваме, че искаме еврофондове. Бих го нарекла солидарност, но нека първо видим как България я проявява спрямо различните региони в страната. Европа не искат вече да местят пари от едно място на друго, затова ние трябва да кажем как ще направим по-силна Европа през участието на България и да получим средства за това като наука, отбрана, каза тя.
България няма да има друг шанс да направи добро първо впечатление и трябва да сме добре подготвени.

Попитана за десницата Кунева заяви, че всяка от партиите трябва да направи необходимото, за да стабилна силна, което е и основа за силна общност. Аз съм правила крачки назад в името на единството, ако бяхме останали заедно и в парламента, и в правителството, днес дясното щеше да има една много силна представителност, която да има възможността да осъществява добри политики, добави тя.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст