Брюксел предлага да се работи доживот

словения пенсионери

Европейската комисия настоява държавите членки да повишават пенсионната възраст, защото социалната сигурност в Европа е поставена на карта. През следващите 40 години трудоспособното население в Европа ще намалява драстично. Това означава, че в бъдеще ще има по-малко хора, които да плащат социалноосигурителни вноски, а броят на пенсионерите ще расте.

Препоръката на комисията е националните правителства да предприемат незабавни мерки за запазване на стабилността на пенсионните системи, защото в момента средно четирима души работят, за да издържат един пенсионер. Очакванията са през 2060-а този брой да падне наполовина и да се наложи за всеки пенсионер да работят едва двама души.

"Трябва да дадем възможност на гражданите, които живеят по-дълго и са в добро здраве, да работят по-дълго. В противен случай ще имаме проблеми с финансирането на пенсионните системи и други пера на социалното осигуряване”, коментира комисарят по социалните въпроси Мариан Тейсен.

След дългогодишни кампании за повишаване на раждаемостта без резултат сега предложението на еврочиновниците е да внасяме работна сила. Болезненият въпрос с пенсиите може да се реши и чрез още по-болезнения с бежанците. Проблемът е, че европейските синдикати трудно ще преглътнат поредно увеличаване на пенсионната възраст, а приемът на още бежанци вече стряска и германския канцлер Ангела Меркел. В Германия няма и помен от еуфорията по посрещането на първите мигранти с плакати, цветя и плюшени мечета. Сега на дневен ред е вътрешната сигурност и ще остане там, докато се помнят терористичните нападения във Вюрцбург, Ансбах и Берлин.

Колкото до България, след острата обществена реакция на предложението на бизнеса за отпадане на минималната работна заплата и добавката за прослужено време един дебат за вдигане на пенсионната възраст ще остави страната без правителство за дълго. При все че според статистиката нямаме право да се оплакваме, защото работим най-малко за пенсия след италианците в ЕС. Това показва проучване на европейската статистическа служба Евростат.

За да придобият право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, осигурените лица у нас трябва да имат навършени минимум 61 години и стаж от 35 години и 4 месеца за жените и съответно 64 години и 38 години и 4 месеца за мъжете. Предвижда се до 2037-а жените да се пенсионират на 65 със стаж 37 години, а мъжете – на 65 с 40 г. стаж.

Най-много се работи в Швеция – 41.2 години, докато в Италия работят 30.7 години, преди да се пенсионират. Българите се нареждат веднага след италианците с 32.1 години.

Водещата тенденция в повечето европейски държави е изравняване на пенсионната възраст за мъжете и жените. През 2015-а европейките са работили средно по 32.8 г. в сравнение с 30.2 години през 2005-а, което е увеличение с две години и половина. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст