Затвор за незаконен добив на подземни богатства

Кариера магистрала камион строеж

Нерегламентираният добив на подземни богатства да се инкриминира – такова предложение за промяна в Наказателния кодекс одобри Министерският съвет на редовното си заседание през седмицата. Предстои текстовете да бъдат внесени за разглеждане и гласуване в Народното събрание. Инициативата за тази реформа е на Министерството на енергетиката, а целта е добивът на подземни богатства без концесия или когато концесията е спряна, да се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба от 1000 до 20 000 лева. На същото наказание подлежи и лице, което транспортира, съхранява, преработва или продава незаконно добити подземни богатства. Затвор от една до осем години и глоба от 5000 до 15 000 лв. са предвидени при повторно нарушение, в съучастие със служител от администрацията, в защитена територия или защитена зона, чрез използване на документ с невярно съдържание и други.

Размерът на предвиденото наказание ще се увеличава допълнително, когато деянието е извършено по поръчение или в изпълнение на организирана престъпна група, когато е опасен рецидив, когато предметът на престъплението е в особено големи размери или случаят е особено тежък. Тогава санкцията може да стигне до 15 години лишаване от свобода и 500 хил. лева глоба.

Според анализи на държавните институции преките загуби за хазната от такава незаконна дейност са в размер на милиони левове годишно.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст