ЕК ограничава драстично опасно вещество в храните

Интер Експо Център откриване на международните специализирани изложения Месомания

Представителите на държавите членки приеха на 19 юли предложението на Европейската комисия за намаляване на наличието на акриламид в храните. Акриламидът е канцерогенно вещество, което се получава от естествено съдържащите в свободно състояние аспарагин (аминокиселина) и захари, по време на преработка при високи температури, като например пържене и печене, особено в продукти на основата на картофи или на зърнени храни, както и в кафето и неговите заместители.

Комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис обясни, че новият регламент не само ще допринесе за намаляване на наличието на това канцерогенно вещество, но също така ще спомогне за повишаването на осведомеността за това как да избягваме излагането на него, което често идва от домашното приготвяне на храна.

 Договореният текст ще бъде изпратен на Съвета и на Европейския парламент. Двете институции ще разполагат с три месеца, за да го разгледат, преди да бъде окончателно приет от Комисията. Би могло да се предвиди влизането му в сила през пролетта на 2018 г.

Наличието на акриламид в храните първоначално бе установено през 2002 г. и оттогава са извършени изследвания за определяне на мерките за намаляването му в храните. Веществото до тогава е известно дотолкова, доколкото че има генотоксични свойства, уврежда гените. Знаеше се, че се съдържа в някои пластмасови опаковки, в цигарения дим и в малки количества се намира във водата. Във водата количеството му се контролира строго.

Световната здравна организация публикува списък на продукти, съдържащи акриламид: (мкг/кг)
 – чипс – 1343,
– печени или пържени картофи – 330,
– кафе – 200,
– сухи зърнени закуски (мюсли) – 150,
– бисквити, сладки, сухари – 142,
– пилешко – 52,
– риба и морски продукти – 35,
– хляб – 30.
 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст