Валутите наедряха здравословно

пазари

Поевтиняването на щатския долар бе основното движение на валутните пазари преди срещата на борда на ЕЦБ.

Новината на седмицата от САЩ бе поредният провал на законодателната инициатива за премахване на здравния пакет, известен като Обамакеър. Според фючърсните пазари пък вероятността за повишение на основната лихва още два пъти през тази година е близка до 0 процента. Дори смятаното за сигурно повторно повишение до декември вече се оценява като наполовина възможно. На тази база доларът се завъртя в спирала, в която свободно губи стойност. След неуспеха на акцията срещу здравната програма нивото от 1.1500 долара за евро бе преминато, а по-късно техническата съпротива при нива от 1.1535 и 1.1570 бе "отнесена" от пазара, изглеждаше, че доларът се е насочил към своеобразно свободно падане. Но то бе прекъснато от прибиране на печалби. Вниманието привлече и несигурността, провокирана от срещата на борда на ЕЦБ. В резултат на всичко това двойката евро-щатски долар се търгуваше при нива от 1.1507, което задържа седмичното поевтиняване на долара около 0.96% преди ключовото събитие от седмицата.

Еврото продължи поскъпването си и през изминалата седмица. Въпреки че се очаква Драги да опита да успокои ситуацията, почти сигурно е, че ЕЦБ няма да направи резки движения в четвъртък. А единната европейска валута печели от изненадващо положителните данни за икономическия растеж. Въпросът „кога“ ЕЦБ ще пристъпи към ограничаване на монетарните стимули се чува по-често, а пазарните настроения показват, че това може да се случи по-скоро от очакваното.

Освен споменатото поскъпване спрямо щатския долар еврото бе на печелившата страна и спрямо почти всички основни валути. Единната европейска валута добави 0.36% към стойността си и спрямо британския паунд, достигайки нива от 0.88411 паунда за евро.

Периферните валути пък показаха променлива търговия в последните пет работни дни.

Волатилността бе водеща при полските злоти, които се намират "в плен" на политическата обстановка в страната. Управляващата консервативна партия се опитва да прокара закон, който да й даде повече власт и срещу който има сериозна опозиция от ЕС. Стига се даже до заплахи за налагане на санкции срещу Полша. Въпреки това злотите повишиха своята стойност спрямо еврото, приключвайки седмицата при нива от 4.2116 злоти за евро – с 0.30% по-ниско спрямо предходните пет дни. Шведските крони пък бяха от губещата страна след сериозен ръст от последните две седмици. Кралската валута поевтиня с 0.37% спрямо еврото – до нива от 9.5625 крони за евро. При останалите периферни валути търговията бе по-скоро в тесни рейнджове и без сериозни изменения.

Швейцарският франк също бе на печелившата страна през изминалата седмица. Ревизирането на стойността му в посока нагоре, а и в унисон с тези на основните търговски партньори, даде добър тласък на франка, който бе допълнително усилен от достигането на ключови технически нива. В крайна сметка швейцарските пари бяха от малкото поскъпнали спрямо еврото, където добавиха 0.23% към стойността си през седмицата, достигайки нива от 1.0999 в четвъртък. По този начин съпротивата при 1.10 франка за евро бе пробита. Спрямо щатския долар пък франковете поскъпнаха с цели 1.20% и двойката щатски долар-швейцарски франк се търгуваше при нива от 0.9556 франка за долар към края на седмицата.

Британският паунд продължава да страда от редица проблеми, свързани с Брекзит. Стерлингът се оказа една от най-силните "мечки" след провала на водената от сегашния британски премиер Тереза Мей Консервативна партия на изборите през юни. Икономическите показатели на Обединеното кралство продължават да се намират на територията на отстъплението, а единствената позитивна база за паунда – инфлацията, също показва признаци на забавяне. На този фон, въпреки разпръснатите гласове и изказванията на някои членове на "Бенк ъф Ингланд" за възможно повишение на лихвите, фючърсните пазари показват спадаща вероятност това да се случи. Политическите рискове за Великобритания пък продължават да се множат – не е изключено Тереза Мей да се сбогува с лидерския пост в партията си, а заради това и с премиерския на предстоящата конференция на консерваторите през септември. Към това насочва и сериозната съпротива, която среща в парламента и в Шотландия за почти всяко нейно действие по напускането на ЕС. Въпреки всички негативи, както и въпреки поевтиняването си спрямо еврото, британският паунд успя да добави стойност спрямо щатския долар (тъй като изненада по-скоро случващото се в САЩ, отколкото събитията в Обединеното кралство). Паундът вече се намираше над ключовата стойност от 1.30 долара в четвъртък и се търгуваше при нива от 1.3027 долара и при седмичен ръст от 0.68 процента.

Японската йена се намира в плен на нежеланието на централната банка на страната за присъединяване към глобалния тренд на затягане на монетарните стимули. На среща на борда на монетарната институция на Страната на изгряващото слънце в четвъртък не бяха взети никакви изненадващи решения, а гуверньорът Харухико Курода заяви, че достигането на целевата инфлация от 2% се отдалечава все повече, йената отстъпи позиции срещу водещите валути. Редица анализатори сочат възобновяващите се възможности за кери търговия, особено при класическата двойка австралийски долар-японска йена. Въпреки това  основната двойка щатски долар-японска йена видя поскъпване на йената, която добави 1.01% към стойността си, достигайки ниво от 112.14 йени за долар в четвъртък. Поевтиняването на долара пък накара редица "мечи" инвеститори да се изтеглят от двойката, залагайки на други валути като евро, канадски и австралийски долари. Последните пък бяха положително изненадани от движенията на цените на пазарите на суровини, където петролът поведе ръстовете през седмицата. Това даде отражение върху котировките на валути като канадския долар и норвежката крона. Тя увеличи стойността си спрямо еврото с 1.20% през седмицата, достигайки нива от 9.3005 крони за евро.

Канадските долари пък продължават да се намират под влиянието на изненадващото решение на централните банкери за повишение на лихвите от миналата седмица, а през тази получиха допълнителен стимул от основната експортна суровина – петрола. Двойката щатски-канадски долар завърши седмицата при нива от 1.2622, отбелязвайки поскъпване на канадския долар с 0.79% спрямо щатския му събрат.

Търговията с валутите на развиващите се страни бе разнообразна. Най-печеливши през седмицата бяха бразилските реали. За повишението на тяхната стойност спомогна съдебното решение за осъждането на бившия президент – популиста Луиз Лула да Силва, на девет и половина години затвор по обвинение в корупция. След това решение, което разби надеждите на Да Силва за следващ президентски мандат, като анализаторите определиха това като положително за бразилската бюджетна политика. Поскъпването на реала бе допълнено и от добрата седмица за петрола, като в общи линии инвеститорите в него бяха сред най-печелившите за седмицата – реалът поскъпна с цели 1.97% спрямо щатския долар до нива от 3.1489 реала за долар. Друга печеливша валута бе мексиканското песо, което бе позитивно повлияно от промяната в перспективата на рейтинга на страната от негативна към стабилна от агенция "Муудис". Песото завърши седмицата при нива от 17.6353 за долар, поскъпвайки с 0.29 процента. Петролът се отрази позитивно и на руските рубли, които поскъпнаха с 1.23% срещу щатския долар до нива от 59.0863 рубли за долар.

           

Николай М. Ваньов, CFA

Финансов експерт

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст