“Нова република” и “Да, България”: Гответе се за масови протести

Протест срещу Цацаров...

Партиите – Нова република, "Да, България", Зелените и БЗНС, излязоха с обща декларация, в която заявяват, че ще използват всички законови стълбове за противодействие срещу "тематичното мнозинство ГЕРБ, ДПС и националпопулистите". Политическите формации, съобщиха, че се обявяват "срещу поредното посегателство на парламентарното политическото мнозинство срещу независимостта на съдебната власт".

"В последните дни преди ваканцията на 44- тото НС, без дебат и със съмнително „тематично“ мнозинство на ГЕРБ, ДПС и националпопулистите, ударно се променят и допълват важни закони, пряко касаещи независимостта на съдебната власт и възможността, политиците да се месят в работата на съда. Като извънпарламентарна опозиция, представляваща стотици хиляди български граждани, категорично се противопоставяме на това срамно и недемократично „законотворчество“, писано очевидно под нечия чужда диктовката и опорочаващо принципите на парламентаризма в една правова държава. Протестите на десетки неправителствени организации сред които Съюзът на съдиите в България, Съюзът на юристите в България и много други са ярко доказателство, че се приема извънредно законодателство, противоречащо на основните принципи на правото и правовата държава", се казва в позицията. 

Според горепосочените партии, внесените без обществено обсъждане промени в Закона за съдебната власт и НПК  от трима депутати от мнозинството ограничават конституционното право на сдружаване на съдии, прокурори и следователи и участието им в ръководни органи на неправителствени организации. Друг проблем е, че ограничават възможностите за финансиране на проекти за съдебната реформа от механизмите на ЕС, страните от Европейското икономическо пространство и от други партньорски държави и дават привилегии за мнозинството във ВСС, което да може в края на мандата си да се самоназначи, без публична процедура и конкурс, на висши позиции в съдебната власт. 

Партиите ще настояват за намеса на президента и налагане на вето над всички текстове, ограничаващи основни конституционни права и свободи на гражданите. Те призовават онези, които искат радикална съдебна реформа да са готови за масови протести

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *