Игра на грантове – край на трилогията

Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че от партията оттеглят от проекта за изменение на Закона за съдебната власт текста, който въвежда ограничения за финансирането на организациите на магистратите.

"Заявяваме категорично, след много задълбочен анализ и разговори с неправителствения сектор, че не е удачно законодателната промяна, за начина, по който се финансира неправителственият сектор в България с фондове от ЕС и от Фондация "Америка за България", да бъде приета в правната комисия и да бъде подложена на гласуване в пленарна зала", каза Цветанов на брифинг в парламента, цитиран от "Фокус". И допълни: "Заявяваме, че сме "за" прозрачност в начина на финансиране, но не и "за" ограничаване на всички тези донори, които допринасят, както за образование, така и за култура, гражданско общество и всички останали съсловни организации, които могат да бъдат подпомагани за реализирането на техните проекти".

От думите му става ясно, че не е оттеглен целият проект, по който работата ще продължи днес на второ четене в правната комисия. Той обаче не каза кога ще бъдат приети окончателно останалите изменения в пленарната зала, тъй като не са включени в програмата на парламента за тази седмица, а след нея започва ваканцията на депутатите.

По думите на Цветанов по темата за финансирането на съсловните организации на магистратите "има повече спекулативно поднасяне на информацията, отколкото нещо, което да бъде разумно и градивно". "Затова ще оттеглим тези текстове на второ гласуване в комисията, за да се създаде работеща среда във връзка със важните текстове от Закона за съдебната власт. Те са част от мерките от цялостната ни стратегия за Съдебната реформа от януари 2015 г.", заяви той.

Първоначално по нареждане на премиера Бойко Борисов от ГЕРБ решиха да ревизират пълната забрана за външно финансиране на съсловните организации на съдиите, прокурорите и следователите, като добавят възможността те да участват по проекти на ЕС, Европейската икономическа общност и Норвежкия финансов механизъм. Така на практика забраната остана най-вече по отношение на средствата от САЩ.

Според clubz.bg днес посланикът на САЩ Ерик Рубин е бил забелязан да напуска кабинета на премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. А ден по-рано зам.-помощник държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Хойт Ий заяви в интервю за същата медия, че промените в ЗСВ звучат "антиамерикански", защото една от фондациите, влагаща най-много средства в подобни проекти, е "Америка за България".

"Нито е имало, нито ще позволим намеса на каквато и да е била държава в начина, по който се управлява страната и законодателната ни програма", отговори днес Цветанов на въпрос дали е имало дипломатическа реакция от страна на САЩ във връзка с проекта. Но посочи, че "Америка за България" е финансирала проекти за около 170 млн. долара.

 "Нека да спрем със спекулациите и опитите да се противопоставят определени донори в страната, които могат да подпомагат за развитието на България, за гражданския сектор и за всички секторни политики, които могат да бъдат подпомагани", заяви Цветан Цветанов. По думите му ГЕРБ е парламентарната група, която има най-голяма чуваемост и винаги е отворена за диалог с неправителствения сектор. "Днешният политически акт, който ще бъде изразен и в правната комисия, съм убеден, че ще получи подкрепата и на други парламентарни групи, за да отпаднат всякакви съмнения и спекулации в тази посока", каза той. 

 

Съюзът на юристите в България (СЮБ) изпрати писмо до президента Румен Радев с остра позиция срещу приетия на първо четене от парламента проект за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и поиска държаният глава да му наложи вето.

Проектът предвижда ограничения за съсловните организации на магистрати и на юристи, както и за тяхното финансиране, което е и акцент в позицията на СЮБ. От организацията пишат до Радев, че промените в ЗСВ "ще имат ретроградното въздействие върху развитието на демократичните процеси и утвърждаването на правовата държава", защото са "дискриминационни и безусловно противоконституционни (чл.44 и чл.6, ал.2 от Конституцията)" и нарушават международни актове и договори, по които България е страна (чл.22, ал.1 от Пакта за политически и граждански права; чл.11, ал.1 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи).

"Никой не дава обяснение защо е необходимо скорострелното им приемане, при това в категорично нарушаване на разпоредбите на Закона за нормативните актове", се казва в писмото до президента.

Съюзът на юристите вече изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов срещу промените в ЗСВ, в което организацията акцентира върху предложената забрана за магистратите да участват в управителните органи на сдружения на други юристи, което пряко засяга СЮБ. В тази връзка в писмото до президента се казва, че този текст е абсурден, защото Съюзът на юристите е организация, създадена именно от магистратите преди повече от 90 години.

На следващо място СЮБ от посочват промените, които ограничават чуждото финансиране на съсловните организации. В писмото се казва, че това финансиране е довело до тяхното организационно укрепване, осигурило е обучение на магистратите и издаването на специализирана литература.

"В тези случаи, ако приемем, че наистина се засяга независимостта на съдебната власт, то в по-голяма степен независимостта би била засегната при прякото финансиране на органите на съдебна власт – Висш съдебен съвет, съдилища, прокуратура. Означава ли това, че следва да се забрани и това финансиране!", допълват от СЮБ и изразяват надежда, че Румен Радев ще има позиция по законопроекта и ще упражни правото си на вето.

Малко по-късно от Съюза на съдиите също заявиха, че са готови да искат президентско вето за промените в ЗСВ, ако бъдат приети. Председателят на организацията Атанас Атанасов обясни, че от години тя публикува на сайта си пълна информация за всички свои проекти.

"Ако се приеме, че финансирането от организации извън ЕС трябва да се забрани за магистрати, то по тази логика трябва да се забрани и на армията да работи по програми, които са финансирани по същия начин или например полицаи да участват в обучения на ФБР", коментира Атанасов, цитиран от БТА. Според него пряката цел на промените е ограничаване на магистратските организации.

Според Атанасов не е ясно защо се бърза с приемането тези текстове без широко обсъждане. Що се отнася до намерението да бъде внесено предложение в ЗСВ, с което да се даде възможност на членовете на ВСС да се връщат в системата на по-висока позиция от тази, която са заемали преди да влязат в съвета, той посочи, че кариерните бонуси "развращават" магистратите и не следва престоят във ВСС да носи привилегии.

Мирослава Тодорова определи предложените промени в ЗСВ като противоконституционни.

От съюза обявиха, че са готови да търсят вариант да бъде сезиран както Конституционният съд, така и този по правата на човека в Страсбург, и Съдът на ЕС в Люксембург.

"Смисълът на забраната за финансиране е сплашване на граждански позиции и ценности", каза Капка Костова. 

Междувременно шестима членове на Висшия съдебен съвет също излязоха с отрицателно становище за промените в ЗСВ. Юлия Ковачева, Соня Найденова, Юлиана Колева, Камен Иванов, Калин Калпакчиев и Галина Карагьозова коментират текст по текст всяко от предлаганите изменения. Те са предприели тази стъпка след като ВСС не взе становище по тях. 

 

Изискването за деклариране на членство в съсловни организации пред Висшия съдебен съвет – органът, взимащ решения по всички въпроси, свързани с кадровото развитие на съдиите, има  сковаващо действие и възпира упражняването на правото на свободно сдружаване. Това заявява президентът на Европейската асоциация на съдиите (ЕАС) Хосе Игреха Матос в писмо до председателя на Народното събрание Димитър Главчев.

Повод  за него е предстоящото обсъждане на второ четене на измененията в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се създава подобно изискване. С проекта освен това се забранява друго финансиране за организациите на магистратите, извън членския внос и дарения от членовете им. По разпореждане на премиера Бойко Борисов обаче от ГЕРБ обявиха, че ще бъде оставена възможността за съсловните организация да получават средства по проекти от държави от ЕС и Европейското икономическо пространство.

В  писмото на президента на ЕАС до председателя на парламента се сочи, че през октомври 2016 г. на среща на Европейската асоциация на съдиите е обсъдено изискването  за деклариране на членството в магистратски организации, което в момента важи само за новоназначените магистрати, а с измененията в ЗСВ ще се разпростре и над вече действащите.

"Правото на съдиите да членуват в професионални сдружения е важно, тъй като цели да укрепи тяхната независимост и се признава съгласно международните принципи на правото, включително член 25 на Препоръка CCM/Rec 2012/12 на Комитета на Министрите на Съвета на Европа и аналогични препоръки на Организацията на обединените нации. Изискването за деклариране на такова членство пред Висшия съдебен съвет – органът, взимащ решения по всички въпроси, свързани с кадровото развитие на съдиите, има сковаващо действие и възпира упражняването на правото на свободно сдружаване", пише Хосе Игреха Матос  до Димитър Главчев.

И заявява: "Освен това включването на членството в сдружения на съдии в обхвата на Закона за съдебната власт не е продиктувано от видима цел. Подобно членство е ограничено до съдиите и не влиза в противоречие с тяхна правораздавателна функция по разглеждани дела. Извън предвиденото в проектозакона, съществува общо задължение за деклариране на частен интерес, имащ отношение към решаваните спорове".

Според президента на ЕАС включването на задължение за деклариране на членство в професионални организации не преследва легитимна цел, подкопава правото на сдружаване. Освен това той подчертава пред председателя на парламента, че то "влиза в разрез със съгласуваната в София политика за укрепване, а не уязвяване, на сдруженията на съдии". "Следването на тази съгласувана политика от София е принципен въпрос не на последно място поради приетия от министрите на правосъдието на държавите-членки на Съвета на Европа План за действие за независимост на съдебната власт на срещата им на 21 април 2016 г. в София", напомня шефът на ЕАС.

Позицията на представляваната от него организация е, че прилагането на приетите на първо четене изменения в ЗСВ "ще се превърне в пречка за свободното сдружаване на магистрати в професионални организации, като паралелно с това ще наложи забрана за участието им в управителните органи на организации, учредени съвместно с представители на други правни професии".

В писмото до Димитър Главчев президентът на ЕАС коментира и предлаганата забрана дейностите на магистратските организации да бъдат финансирани чрез участие в проекти. "Държим да отбележим, че участието на съсловните организации в такива проекти е необходимо, за да се обезпечат дейности като организиране на навременни професионални дискусии, обучения, срещи между магистрати, участие на външни лектори, обмен с чуждестранни колеги, издаване на наръчници, справочници и друга правна литература. Абсурдни и нерядко присъщи на недемократични общества са доводите, изложени в мотивите към проекта, че се налага предлаганото ограничение, за да се предотвратят зависимости от "чуждестранно влияние", заявява Хосе Игреха Матос . 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *