ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Комисията за НДК излезе с “постна пица”

Парламент  комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства

Повече от месец и пет заседания тип "говорилня" трябваха  на специално създадената временна анкетна комисия в Народното събрание, за да изясни обстоятелствата около управлението на Националния дворец на културата от Мирослав Боршош и да сътвори своя доклад. Неговите двадесет и пет страници обаче се оказаха доста "постни" и реално не дават отговор на основния  въпрос  – кой даде такава власт на бившия изпълнителен директор Боршош, който не само успя да похарчи по свое усмотрение 17 млн. лв. за неразплатения и недовършен ремонт на основната сграда за  предстоящото председателство на Съвета на ЕС, но и натика държавната фирма в дълбока финансова дупка.

Може би това беше и причината "творбата" трудно да получи благословията на временната комисия. "За" одобряването й на 25 юли гласуваха 10-те депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти", а девет от членовете й от БСП, ДПС и "Воля" бяха против. Логично, и дебатите в пленарната зала не минаха никак леко. Управляващи и опозиция се хванаха за гушите още по въпроса дали докладът да бъде разгледан на 27 или на 28 юли. След четири гласувания левицата взе своето и становището бе обсъдено в уречения ден, и то в комплект с тяхното предложение за удължаване на срока за работа на временната комисия до септември. "Червените" си издействаха и достатъчно време, за да изложат своите позиции за управлението на Боршош, след като председателят Димитър Главчев разреши на парламента да работи до приключването на разискванията. В крайна сметка докладът бе одобрен със 105 гласа "за" срещу 91 "против".

Общо взето, народните избраници прехвърлиха на прокуратурата, Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция разследването на  разходите на НДК за европредседателството. Зад формулировката  в заключението  им, че са "налице съмнения за извършени нарушения“, на практика няма нищо конкретно. Единственото, което се разбра, е, че и министър Лиляна Павлова, и дългогодишният принципал  на двореца на културата – вицепремиерът Томислав Дончев, са видели "сериозни" пропуски в работата на Боршош, защото отказвал да предоставя информация на тях и на други държавни институции. Председатели на съвета на директорите и изпълнителни директори на дружеството пък са свидетелствали, че той се е разпореждал еднолично с активите му, без да  дава обяснения никому.

Според сегашния временен директор на НДК Ангел Митев 3.6 млн. лв. от отпуснатите за европредседателството пари са били похарчени за други цели.

Иначе в доклада се посочват факти, които  в. „БАНКЕРЪ“  изнесе доста отдавна. Цитирани са констатациите на външния одитор Semper Fortis за редица нарушения при процедурите за обществени поръчки. Най-обезпокоителните от тях са свързани с поръчката "Проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.“ (№ РОП 02715-2016-0004). Ценовото предложение на определеното за изпълнител еднолично дружество с ограничена отговорност "Галчев инженеринг" е предложило сумата от 16 549 997.99 лв. без ДДС, което надхвърля прогнозната стойност в обявлението с 2 550 997,99 лева. В същото време в указанията за подготовка на предложенията е написано: “При изготвяне на офертата всеки участник трябва да се придържа точно към обявените от възложителя условия“. Ето защо според одиторите при разглеждането и оценката на офертите оценителната комисия е трябвало да отстрани тези, които не са съответствали на обявените условия на обществената поръчка. Така е следвало да се процедира не само по отношение на посочената цена от "Галчев инженеринг", но и с предложенията на други двама участници – "Главболгарстрой"АД (19 644 911.68 лв. без ДДС) и "Еврострой" ДЗЗД (16 459 356.38 лв. без ДДС). И до финалното класиране да се допуснат единствено офертите на обединението "Кид Плюс М Синтез" – с ценово предложение 13 998 675.48 лв. без ДДС и на консорциума "Евро НДК“ – предложил 13 723 500.51 лв. без ДДС.  

В доклада се твърди, че е имало редица случаи, при които Мирослав Боршош е действал, без да иска предварително съгласието на принципала си. Проблеми е имало и с изготвения списък от дружеството с извършени и предстоящи разходи във връзка с председателството, разгледан от междуведомствената група за подготовката. "При разглеждането на списъка са установени сериозни противоречия и необосновани искания, които никога не са били обсъждани или предлагани от групата, както и такива, които нямат нищо общо с подготовката на председателството", се изтъква в документа на временната комисия. Става дума за преустройството на зала 2 и зала "Перото", доставката на киноапаратура за кино "Люмиер", за текущи и аварийни строително-ремонтни работи и др.

По обясними причини в доклада не са включени "тайните" разкрития на ДАНС за харчовете на Боршош.  Дали обаче тази секретна информация ще остане толкова секретна и за прокуратурата, ще разберем след края на историята, която, така или иначе, ще завърши в съда.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст