Архитекти искат да се намали бюрокрацията при разрешителните за строеж

Строеж на "Мив Конструкшън"

Да се намали бюрокрацията за разрешителните за строеж като се изработи нов Закон за устройство на територията поискаха от Камарата на архитектите в България. Предложенията им са за намаляване на административния товар както за инвеститорите, така и за общините. "За издаване на разрешително за строеж в България се изискват 178 документа, a в Германия едва 19 документа. Колкото повече документи се изискват, толкова по-голяма е вероятността за корупция на някое ниво“, коментираха архитектите.

"Това, което сме проучили от чуждия опит в Европа и света, са електронни системи, които управляват процесите и поставят инвеститора в центъра на събитията. Инвеститорът чрез такава система подава проектите в онлайн портал, който ги качва в информационен облак и от там се изпращат известия до всички заинтересовани институции, за да дадат своите мнения дали има нарушения, или не. След като минат тези пет стъпки на преглеждане и всичко е онлайн, има оповестяване и яснота за проекта", каза архитект Борислав Игнатов за предложението на Камарата да се създаде електронна система за разрешителни за строеж.

"Всичко това създава една много добра и удобна среда за ръководене и управление на тези процеси и води до огромно облекчение, както на възложителя, така и на общини. Ликвидират се всички опашки, които в момента са пословични в общините. Освен предимства, се дава и 100-процентов контрол на процеса, известява за всеки процес чрез есемес, няма хартиени архиви. Информацията се намира лесно, може да бъде намерена лесно, сортира се и автоматично се следи за всички законови срокове", обясни той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст