Разследват “Бритиш Американ Табако” за корупция

Цигари

Британският тютюнев гигант "Бритиш Американ Табако" е обект на разследване заради съмнения в корупция. Службата за сериозни измами (Serious Fraud Office, SFO) проверява информация, според която компанията е давала подкупи на високопоставени държавни служители и политици в Източна Африка.

Според разследване на "Би Би Си" от 2015 г. БАТ са подкупвали африкански политици, на които е поставена задача да бламират местните закони за борба с тютюнопушеното. Служител на "Бритиш Американ", работил около 13 г. в Кения, призна, че е раздавал подкупи, тъй като "така се правел бизнес в Африка".

БАТ потвърди в свое изявление, че нейното вътрешно разследване продължава и че ще окаже пълно съдействие на службите. "Смятаме да продължим сътрудничеството с регулаторите и в рамките на това разследване", заявиха от компанията.

Разбира се, БАТ има и своето солидно представителство на българския тютюнев пазар. Тази година холдингът купи водещите марки на "Булгартабак". Сделката беше на стойност над 100 млн. евро

Както "БАНКЕРЪ" вече писа, БАТ беше един от кандидатите за приватизацията на "Булгартабак". Компанията обаче се отказа през лятото на 2011 година, когато агенцията за приватизация определи за победител австрийската БТ Инвест.

После собствеността се озова в офшорката от Лихтенщайн "Livero Establishment", за която банкерът Цветан Василев твърди, че е свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст