Спряха водата в белишкото с. Палатик заради високи стойности на уран и алфа активност

Вода

Белишкото село Палатик остана без вода, след като Регионалната здравна инспекция издаде заповед за спиране експлоатация на централния водоизточник на селото, каптаж  Робева махала заради констатирани високи стойности на уран и алфа активност. Замърсяването на питейната вода е констатирано от резултатите от пробите, взети  миналата седмица от инспектори на РЗИ, които   показват трайно високи стойности за съдържание на естествен уран (0,0476 mgU/l) и на контролно ниво на обща алфа активност (1,70 Bq/l), поради което е издадено предписание и заповед за спиране експлоатацията на обекта, сочи  Струма.

Кметът на община Белица Радослав Ревански беше категоричен, че са предприети незабавни действия за справяне с проблема, осигурено е и финансиране за нов довеждащ водопровод, който да захрани селото с вода.

„Съгласно новите европейски изисквания измерените стойности са над допустимата норма, а за нас здравето на хората е най-важно. Селото е без вода от миналата седмица. Предприели сме незабавни действия и сме осигурили водоноски, които доставят вода за нуждите на населението. Селото ще бъде захранено от друг водоизточник, който е изследван и резултатите показват, че водата от него е годна за пиене. Чакаме съгласуване с ресорните институции, за да предприемем по-нататъшните действия. Осигурили сме и средства в размер на 45 000 лв. от общинския бюджет за новия водопровод и в най-кратки срокове ще решим проблема”, каза Радослав Ревански и допълни, че вероятно водоизточникът е замърсен от бившата уранова мина в с. Елешница, която е близо до него.

Той уточни обаче, че досега хората не са имали никакви стомашно-чревни разстройства, въпреки че години наред са пиели именно от водата на централния водоизточник.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст