56,4% от българите не могат да си позволят лятна почивка

плаж

Според данните на Евростат 56,4% от българите не могат да си позволят почивка. Оказва се, че България не е най-последна в тази класация. Това коментира  финансовият експерт Мика Зайкова за почивките пред лятото в интервю за агенция "Фокус".

Експертът успокои, че има и по-зле от нас. 

„Има по-назад от нас и това са Румъния и Хърватия, при които 66% и 62% съответно не могат да си позволят почивка. Има обаче една особеност, българите се чувстват нещастни, докато румънците, които имат по-висок процент на невъзможност не се чувстват така и аз мисля, че това се дължи на факта, че те работят и в по-добри условия, разполагат с повече пари, но имат може би претенциите си към почивка с по-висок стандарт. Освен това много от тях идват в България, където им е евтино“, коментира Зайкова.

Според нея, проблемът е, че болшинството от българите използват лятната си почивка, за да могат да отидат на село или там, където имат земя, да съберат нещо, което са насадили и ще си направят зимнина.

"Българският народ е един от малкото европейски народи, ако не и единствен, които правят зимнина. Това е, защото нямат възможност да си купят, тъй като доходите им са ниски. За съжаление качеството на предлаганите неща, които са внос, не е същото, каквото е в Западна Европа и това вече е доказано. Нещата не са много добри, въпреки че ако погледнем тенденцията в развитие, този процент намалява“, допълни финансовият експерт. Според нея наистина през 2016 г. е имало оживление, което е дало възможност през 2017 г. леко да се побутне минималната работна заплата, която евентуално служи като катализатор на другите доходи, но това все още не е достатъчно, защото почивката е елемент от стандарта на живот", обясни Мика Зайкова. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст