ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дълговите книжа – удобно убежище от военните страхове

Бикове

Николай М. Ваньов,

финансов експерт

 

Политическата нестабилност бе основният двигател на международните пазари на държавен дълг през изминалата седмица. Президентът на САЩ Доналд Тръмп буквално взриви пазарите, след като на импровизирана пресконференция в сряда заяви, че САЩ са готови да реагират с "невиждана досега мощ" срещу Северна Корея. Туитовете на Тръмп, последвали пресконференцията, също бяха типични за него и сплъстиха тъмните бои, а опитите на известни политически фигури в САЩ като държавния секретар Рекс Тилърсън да успокоят ситуацията се оказаха по-скоро неуспешни. На този фон държавните дългове се изявиха като удобно убежище. А след растежа си в началото на седмицата десетгодишните щатски облигации отбелязаха спад на доходността от почти 5 базисни точки и завършиха търговията през периода на нива от 2.227 процента.

Търсенето на убежища бе основна грижа и за търговците с европейските дългови книжа. Десетгодишните германски облигации приключиха седмицата при нива на доход до падежа от 0.427% – понижение от 2.3 базисни точки. Това се случи на фона на преценен като неуспешен аукцион на ключовите петгодишни книжа. Френските държавни ценни книжа (ДЦК) се търгуваха в тесни граници. Данни за бизнес климата във втората по-големина икономика на еврозоната показаха наличие на най-силното доверие в икономиката на Франция от шест години насам, свързано главно с очакванията за успешни реформи от администрацията на Еманюел Макрон. Десетгодишните френски ДЦК приключиха търговията при нива на доходност от 0.717%, без промяна спрямо седмица по-рано.

В периферията на еврозоната се наблюдаваше разнопосочна търговия, свързана главно с различната позиция на двете основни икономики от нея. Геополитическата нестабилност се отразява значително по-лошо на структурно слабата Италия, отколкото на Испания и това бе явно и през тази седмица. Десетгодишните италиански ДЦК добавиха 2.2 базисни точки към доходността си до падежа, докато испанските книжа със сходен матуритет бяха търгувани по-скоро като убежище, отбелязвайки седмичен спад на доходността от 2.4 базисни точки – до 1.413 процента.

Във Великобритания основна тема бе поредното понижение на предвижданията за икономически растеж на Бенк ъф Ингланд. След последните данни анализаторите изглеждат почти убедени, че няма да има повишение на основните лихви на Острова поне до средата на 2018 година. Джилтовете бяха търсен инструмент за застраховка срещу местната и международната несигурност, като в десетгодишния матуритет доходностите им се понижиха с 4.5 базисни точки до 1.103 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст