ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кметът на Каварна започна срещи със засегнатите от случая “Калиакра”

Ветропарк Калиакра

Кметът на Каварна Нина Ставрева започна срещи със земеделски стопани, рибари, собственици на имоти, засегнати от сегашните очертания на екологичната мрежа "Натура 2000".

В разговорите са се включили и представители на секторите туризъм и енергетика в района. Целта на срещите е страните да бъдат запознати с интегрирания план за управление на защитените зони в района, сред които е "Комплекс Калиакра".

"Ще настояваме за ново картиране и за изваждане на частните имоти от очертанията", е заявила Ставрева на дискусията.

На срещата са избрани шестима земеделци от община Каварна, които ще отстояват интересите на собствениците на имоти, посочват от пресцентъра. Определени са представители и на рибарите в работните групи. Кметът на Каварна тази вечер ще се срещне с жителите на крайморското село Българево по казуса с "Комплекс Калиакра". 

На 8 август министърът на околната среда Нено Димов заяви, че заповедта за обявяване на защитената зона ще продължава да действа докато бъде постигнат консенсус по отношение на Плана за управление на защитена зона Калиакра. 

Заповедта на МОСВ за понто-сермантските степи няма да бъде отменяна, тя касае много малка територия и там така или иначе няма и никаква земеделска дейност, която да се извършва. Заповедта не касае акваторията на Черно море.

Димов подчерта, че основният проблем не е заповедта на МОСВ, а Планът за управление на защитената зона, който трябва да бъде изработен съвместно с местните общности, с браншовите организации, които са на място, за да бъдат защитени всички интереси и респективно да бъде защитен закона.

Ден преди изявлението на министъра Върховната административна прокуратура обяви, че проверява заповедта на министъра на околната среда и водите за забрана за земеделска дейност на територията на защитена зона „Комплекс Калиакра”.

Решението на МОСВ беше обяснено с риск от тежки глоби от ЕС след дела, водени срещу нашата страна заради ветрогенератори и голф игрище в зоната. Забраната предизвика протести, премиерът Бойко Борисов обяви, че тя ще бъде ревизирана, а днес в студиото на „Тази сутрин” Нено Димов обясни, че всъщност заповедта му касае само гранични територии, чиито земи така или иначе са неплодородни.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст