Дълговите книжа дадоха противоречиви жокери на пазара

тръмп

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Движещи фактори на международните пазари на държавен дълг през седмицата освен ракетните "закачки" се оказаха и някои важни публикации на икономически данни, които показват, че глобалната икономика върви по пътя на растежа.

Може би най-положително развитие през седмицата отчете британската икономика. Пазарът на труда на Острова се намира в продължаващ подем, като за юли нормата на безработица отбеляза пореден спад – до рекордно ниското ниво от 4.4 процента. И всичко би изглеждало розово за "Бенк ъф Ингланд", ако не се броеше инфлацията, която не може да бъде настигната от доходите от труд, а реалният ръст на работната заплата засега остава отрицателен. На този фон евентуално повишение на основната лихва във Великобритания става все по-малко вероятно, поне до края на 2018 г., а задачата за британските монетаристи с оглед на Брексит става все по-сложна. Въпреки всичко краткосрочният ефект на позитивната изненада от данните се изразяваше в ръст на доходностите по десетгодишните държавни облигации, които в края на седмицата достигнаха 1.119% при повишение от 3.8 базисни точки.

В ядрото на еврозоната отливът от търсенето на убежища се отрази негативно на основните държавни ценни книжа. Доходностите по десетгодишните германски облигации отбелязаха седмичен ръст от 4.6 базисни точки – до 0.458%, докато тези по френските ДЦК със сходен матуритет се повишиха с 4.4 базисни точки, до 0.754 на сто.

В периферията на еврозоната наблюдавахме известно количество кери търговия, подкрепена и от засилено изкупуване на книжа по програмата за вливане на ликвидност на Европейската централна банка (ЕЦБ). Данните показват, че през юли централната банка е засилила покупките си на испански и особено на италиански ДЦК за сметка на излезлите в падеж френски облигации. Тенденцията за покупки на по-големи количества бе особено изявена при италианския дълг през последните 7 месеца. Доходността по десетгодишните италиански ДЦК достигна 2.045% при седмичен ръст от едва 1.8 базисни точки. Повишението по испанския дълг с подобен срок до падежа пък се равняваше на 1.4 базисни точки – до 1.446% през седмицата.

След като хвърли пазарите в лимбо през миналата седмица с острите си изказвания спрямо Северна Корея, през тази седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп бе по-скоро тих и се посвети повече на вътрешни проблеми. В същото време Китай се завърна при покупките на трежърита, изпреварвайки Япония като най-голям собственик на американски дълг. Доходността по десетгодишните щатски облигации отбеляза седмичен ръст от 7.7 базисни точки – до 2.275 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст