Безпътица след ремонта на Закона за движението по пътищата

кат

Съмненията, че последните промени в Закона за движение по пътищата (ЗДвП), вместо да изпишат вежди, ще избодат очи, започнаха да се роят. Приети с благовидния мотив да се улесни процедурата за възпиране и наказание на дрогираните шофьори, ефектът от прилагането им всъщност ще е източник на повече главоболие за полицията, прокуратурата и съдилищата.

Тази седмица Съюзът на българските автомобилисти (СБА) насочи вниманието към все по-често задавания въпрос: колко време след употреба на дрога шофьорът може да бъде санкциониран, ако го спрат катаджии и го тестват за наркотици. Според полицейската статистика все повече шофьори си позволяват да карат под влияние на наркотични вещества. От началото на тази година над 500 души са останали без шофьорски книжки заради употреба на упойващи вещества. Броят им може да бъде и в пъти по-голям, но поради ограничен брой на консумативите униформените тестват водачите само когато имат съмнения за употреба на опиати.

Новата Наредба №1 от 19 юли 2017 г. за реда за установяване на алкохол и/или наркотици и техни аналози предвижда при наличие на външни признаци, съмнително поведение или реакции водачите на МПС да бъдат проверявани за употреба на забранени упойващи вещества, като биват подлагани на тест или изпращани в болница за медицинско изследване.

В какво се състои проверката според наредбата? Резултатът от изследването с тест (от слюнка) се попълва в протокол, в който се отбелязва също начин на шофиране и начин на поведение по време на проверката. Ако резултатът е положителен и шофьорът приеме това без възражения, той може да откаже медицинско изследване. Ако поиска медицински тест обаче, полицаите го съпровождат до болница за взимане на биологични проби за химическо лабораторно изследване.

За изследване на наркотични вещества се взимат две проби – кръв с обем, не по-малко от 7 мл и една проба урина с обем не по-малко от 20 милилитра. Според експертите обаче нито кръвта, нито слюнката имат пряка връзка с нивото на увреждане на състоянието на човека след употребата на наркотици. Увреждането на човека от опиати или алкохол се дължи на тяхното присъствие в мозъка, а изследването на кръвта или слюнката всъщност е индиректен метод за измерването му. Въпреки това полицията приема, че когато слюнката или кръвта дават позитивен резултат за дрога, това означава, че мозъкът на човек най-вероятно е засегнат от тяхната употреба.

МВР работи с полеви тестове за наркотици по слюнка, които могат да установят наличие на седем от най-често употребяваните видове наркотици, когато те са над определена гранична концентрация: амфетамин – 50ng/mL; метаамфетамин -35 ng/mL; кокаин – 20 ng/mL; OPI /морфин/- 20 ng/mL; активната съставка на канабис THC – 5 ng/mL; диазепам – 15 ng/mL; метадон – 20 ng/mL/.

Пробата от слюнка се взема от езика и от устната кухина. Цялата процедура отнема по-малко от половин минута. После пробата се прехвърля върху тест-лентите. Зоните за отчитане съдържат антитела на наркотични вещества, оцветени в червено. Ако пробата съдържа наркотици, те се свързват с антителата и на тест-лентата излиза ясна червена черта. Резултатът излиза до минути с точност 99 процента. Тестовете по слюнка са с различна чувствителност. В зависимост от това те могат да дадат положителен резултат от 3 до 9 часа, след като едно лице например е пушило марихуана. По-чувствителните пък могат да отчетат позитивен резултат и до 18 часа.

Именно поради тази особеност тези тестове са особено подходящи за случаите, когато е необходима проверка дали шофьорът в момента е под въздействие на дрога. След този времеви период обаче следите от дрогата изчезват.

За разлика от полевите тестове по слюнка тестовете по проба от урина могат да дадат положителен резултат за много дълъг период – от няколко дни до няколко седмици след вземането на наркотика. Или действието на приетите опиати ще е отминало, но следите в организма ще останат. И това може да навлече куп неприятности на шофьора, който си е позволил месец по-рано една цигарка марихуана. Тъй като родното законодателство вече преследва шофьори, които карат след употреба на дрога, но не и под въздействието й.

Според специалистите следи от употребената дрога могат да бъдат открити и след повече от месец. Наркотикът изчезва първо от кръвта (след няколко часа), след това от слюнката – почти в същия времеви диапазон като от кръвта, но с малко забавяне. Следите се задържат с дни и седмици в урината. Най-дълго следите се задържат в косата, където може да бъдат открити следи дори шест месеца след приема.

Как действат различните видове наркотици действат върху шофьора?

Марихуаната заема 11-о място по вредност в списъка на вредни наркотични вещества, според изследвания, публикувани в британското медицинско списание Lancet. Тя предизвиква еуфория и изостряне на всички сетива, променя себеоценката и усещанията за пространство и време. Има негативно влияние върху краткосрочната памет и върху способността за самоконтрол. Същевременно пречи на концентрацията, точното чувство за време и фината координация на движенията. Всичко това прави пушенето на марихуана несъвместима при шофиране.

Амфетаминът и мета-производните му имат психоактивно въздействие върху организма, поддържат тялото бодро дълго време, но в същото време забавят обичайните телесни функции. Влияят зле на централната нервна система, предизвикват зрителни халюцинации. Водят до психоза, наподобяваща шизофрения. Метамфетаминът е доста по-опасен в сравнение с амфетите, освен това прави хората много по-агресивни.

Кокаинът стимулира централната нервна система. Употребата му с увеличаващи се дози води до състояние на повишаваща избухливост, подозрителност, безпокойство и параноя. Впоследствие може да се развие пълната клинична картина на параноидна психоза. Наблюдава се склонност към насилие и агресия.

Хероинът също атакува централната нервна система и развива силна зависимост. Той достига до мозъка броени секунди след употребата му. Предизвиква неяснота на съзнанието, дихателни проблеми, неритмична дейност на сърцето, неустойчиво кръвно налягане.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст