Анализ казва слушаме ли Страсбург

ЕСПЧ

Държавата  е била принуждавана многократно да промени законодателството си заради осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ), отчита правителството.

Благодарение на делата, които граждани са завели в Страсбург, е било променено например данъчното законодателство и са премахнати част от несъразмерните привилегии на държавата пред останалите кредитори на закъсалите дружества. Освен това пак след решение на съда са се "забързали" процедурите по екстрадиране и експулсиране на чужденци. Заради натиска от ЕСПЧ властите се загрижиха и за условията в затворите, а за неоправдано или прекомерно използване на огнестрелно оръжие от полицейски служители се говори все по-рядко. Всичко това става ясно от анализ на изпълнението на съдебните решения от Страсбург за 2016-та година, който в четвъртък (7 септември) бе приет от правителството и предстои да бъде представен пред Народното събрание.

Поредният годишен доклад за това как прилагаме практиката на Европейския съд по правата на човека сочи и няколко области, в които държавата не е направила нищо, за да съобрази законите си със съдебните решения. Все още не са взети мерки за констатираните от ЕСПЧ недостатъци при провежданите разследванията в случаите на смърт и прояви на нехуманно отношение, както и за нарушенията на забраната за изтезания и нечовешко и унизително отношение, отчитат от правителството. Няма промяна и по отношение на нарушаването на правото на сдружаване, за което България бе осъдена  (б.ред. – става дума за отказите на националните съдилища да регистрират "ОМО Илинден"). Проблеми все още има и с гарантирането на правата на чужди граждани при тяхното експулсиране.

Според Конвенцията за правата на човека, подписана и от България, държавите имат международноправен ангажимент да изпълняват окончателните решения на съда в Страсбург, с които са били установени нарушения на конвенцията. Дали това се случва на практика, се контролира от Комитета на министрите към Съвета на Европа. По данни на Секретариата на ЕСПЧ през 2016 г. общият брой "български" решения на съда в Страсбург, които подлежат на изпълнение, е 290. А вече е приключило наблюдението над 31 решения – т.е. прието е, че те вече са изпълнени.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст