В ЕС са притеснени, че Тръмп ще срине световната икономика

тръмп туск юнкер

Икономическата и финансова комисия на европейския парламент разкритикува икономическата политика на Доналд Тръмп и изрази безпокойство, че действията на американския лидер за налагане на протекционизъм са заплаха за световната икономика. Това пише германското списание "Шпигел", позовавайки се на документ, изготвен от финансовите министерства на страните членки на ЕС.

Също се подчертава, че европейците са обезпокоени от плановете на администрацията на Тръмп за увеличение на разходите, изтъквайки, че публичният дълг е на път да се превърне в неконтролируем и че тази политика носи "краткосрочни рискове за световната икономика". Ефектът от това може да бъде много по-вреден в бъдеще, се казва още в документа.

Посочва се също, че кредиторите вече избягват САЩ. Спадът на международните инвестиции пък носи уязвимост, пише "Шпигел" , позовавайки се на документа.

Критикуват се и плановете на Тръмп за данъчна реформа, които трябва да намалят тежестта върху най-богатите за сметка на другите слоеве от населението, тъй като ще засегнат американската икономика.

Европейската комисия засега отказва официален коментар по темата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст