България екстрадира руския секс гуру Свами Митрадевананда

Съд - Бургас

Състав на Бургаския апелативен съд потвърди решение на окръжния съд, с което е допусната екстрадицията на руския гражданин Митрадевананда Свами. Той ще се изправи пред съда в Русия по тежки обвинения за блудство и порнография с деца. Съдебната сага у нас се проточи няколко месеца.

Четиридесетгодишният руски гражданин Сергей Кириенко беше задържан в Бургас на 6 юни. Той набирал жени от Беларус, Украйна и Русия, информираха тогава от прокуратурата. Митрадевананда Свами, както е индийското му духовно име, е от Хабаровск, Амурска област, Русия. Според разследващите, принуждавал жертвите си да участват в порнофилми.

Свами е издирван от съдебните власти на Руската федерация за причиняване на физически и психически страдания, чрез системни побои и други насилствени действия над непълнолетно дете в безпомощно състояние, от лица след предварителен сговор и за насилствени действия от сексуален характер спрямо лице в безпомощно състояние, ненавършило 14 години.

В искането за екстрадиция се посочва, че той е лидер на криминална група с цел събиране на жени чрез интернет. Момичетата били принуждавани да прекратят всякакви контакти с техните близки, да имат сексуални отношения с него, да участват във филми с порнографско съдържание и да проституират в Европа, САЩ и Мексико.

Престъпленията, за които предстои да се изправи пред съда, имат аналог и в Българския наказателен кодекс, като за блудство наказанието е от 3 до 15 години лишаване от свобода.

В своята жалба до Апелативния съд Кириенко беше посочил, че Русия го издирва заради неговите различни политически и религиозни убеждения. 

Решението на магистратите е окончателно и не подлежи на обжалване.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст