Застрахователите натрупаха рекордни активи

пазари

За изминалите девет години средствата, управлявани от дружествата, занимаващи се с общо застраховане, със застраховки "Живот" и с презастраховане, се утроиха. Прегледът на статистиката на Българската народна банка (БНБ) за застрахователния сектор показва, че в средата на 2017-а дружествата са натрупали рекордните 7.282 млрд. лева. За сравнение – през юни 2008-а застрахователите са разполагали с активи за 2.406 млрд. лева. Оказва се, че проверките на активите и стрес тестовете са имали благотворен ефект върху сектора и за месеците след тяхното приключване, управляваните от дружествата средства набъбват значително спрямо средата на 2016-а, когато възлизаха на 6.603 млрд. лева.

Животозастрахователните компании са увеличили пазарния си дял с 0.1 процентен пункт през последните 12 месеца и вече заемат 26.6% срещу 73.4% за дружествата от общото застраховане.

За първите шест месеца на годината животозастрахователните компании са отчели 10.8% годишен ръст на активите си. Те са достигнали 1.748 млрд. лева. При общозастрахователните компании увеличението на активите е от порядъка на 10.1% и те достигат 5.346  млрд. лева.

Централната банка е отчела и активите на единствената презастрахователна компания, оперираща у нас – "Чертасиг Клон България" (КЧТ). В края на юни управляваните от нея средства са възлизали на 2.722 млрд. лева.

Силно променена е ситуацията и по отношение на географското разпределение на активите, сочат още данните на БНБ. Ако през изминалата година половината от инвестициите (49.5%) бяха в български активи, сега вече този процент се понижава – до 47.2. Това става за сметка на увеличаващия дял на активите от страни от Европейския съюз. В средата на юни 2017-а те формират 48.3% от вложенията, докато година по-рано бяха 44.8 на сто.

В сметката не влизат активи придобити в Руската федерация. Според данните на Централната банка от 2010 г. насам нито един от застрахователите ни не притежава руски активи. Същевременно за първите шест месеца активите на българските застрахователи в САЩ възлизат на 87.2 млн. лв. и се увеличават с 12.8 млн. лв. спрямо миналата година.

Що се отнася до инструментите, в които застрахователите държат активите си, най-голям дял запазват ценните книжа, различни от акции. Те представляват почти половината от средствата, но към края на шестмесечието намаляват за сметка на увеличаващите се вземания от застрахователни операции и на вложенията в акции и други форми на собственост.

Сумата, която застрахователите са предоставили като кредити, нараства значително в рамките на последната година. Тя почти се е удвоила за година и е достигнала 679.5 млн. лева.

Има увеличение и на инвестициите, които застрахователите са направили в договорни фондове. Според статистиката тази сума е нараснала в рамките последните 12 месеца с близо 400 млн. лв. и вече възлиза на 867.9 млн. лева. Това подрежда застрахователните дружества сред основните клиенти на инвестиционните дружества у нас.

Средствата, които застрахователите са вложили в инвестиционни имоти, остават на миналогодишните си нива – те са около 190 млн. лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст