Обсъждат проектите за “Струма” през Кресненското дефиле

кресненско дефиле

В общините Кресна и Симитли започна обществено обсъждане по 5-те предложени варианта за маршрутите, по които да преминава автомагистрала "Струма" в участъка от Крупник до Кресна.

Обсъждането на трасето събра в Симитли над 1000 души, които дойдоха да чуят дискусиите около приемането на доклада за въздействие върху околната среда. 

При първия са предвидени две самостоятелни едно от друго платна, като в посока Гърция трасето преминава по сегашния път Е-79, а това за София преминава по нов участък – на изток от Кресненското дефиле. Вторият вариант е "Дълъг тунелен" – с дължина на тръбата 15,4 километра. Третият вариант предвижда и двете платна за движение да се изнесат извън дефилето по ново трасе в източна посока около селата Брежани, Стара Кресна и Ощава. В четвъртия и двете платна минават през дефилето, като последователно се раздалечават и доближават едно спрямо друго. Последният вариант разделя движението на две самостоятелни и раздалечени едно от друго платна, като най-характерното е решението за разполагане на двете платна едно над друго на голяма дължина. Целта е незасягане на картираните граници на резерват "Тисата". Пълна информация за вариантите може да намерите тук.

След обсъжданията избраният проект и докладът за оценка за въздействието върху околната среда трябва да бъдат одобрени от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст