Заради езиков спорт Унгария спира да подкрепя международните инициативи на Украйна

Украйна

Унгария няма да подкрепи никакви инициативи на Украйна на международната сцена заради приетия от Киев закон за образованието, съобщиха от външното министерство в Будапеща. Унгарският външен министър Петер Сиярто е привикал посланика на Украйна в Будапеща Любов Непол, за да я информира лично, че този закон е "срам и позор".

Пресаташето на унгарското ведомство Тамаш Менцер подчерта, че Унгария ще възпрепятства украинските международни инициативи дотогава, докогато законът не бъде изменен.

Върховната рада одобри въпросния закон в началото на месеца. Той предполага пълен отказ от преподаване на предмети на всякакви други езици, с изключение на украински, до 2020 г.

Сиярто вече критикува този закон заради това, че той ще засегне унгарците, живеещи в Украйна. По думите му, Киев нарушава правата на малцинствата, лишавайки ги от правото да учат собствения си език. За страна, която възнамерява да се сближи с Европа, това е напълно неприемливо, изтъкна той.

Безпокойство от приемането на закона изрази също така и Румъния, заявявайки, че той нарушава правата националните малцинства.

Законът, приет от парламента, предизвика отрицателни реакции и в самата Украйна. Например "Опозиционния блок" поиска да бъде наложено вето върху закона, тъй като неговите норми "нарушават основните права на украинските граждани и представляват заплаха за разрушаването на страната".

Срещу закона се обяви и губернаторът на Закарпатска област Генадий Москал. Според него редица разпоредби на закона противоречат на двустранните споразумения на Украйна със съседни страни, по-специално, Молдова, Румъния и Унгария.

Не е известно правителството на България да е повдигало проблема пред украинските власти заради голямото българско малцинство там.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст