Университетите да развиват наука, призова президентът

румен радев

Обсъдихме какви са перспективите пред вас, как да стане така, че тук да се прави наука, защото вие сте университет и само преподаването, усвояването, запаметяването на готови знания вече е недостатъчно. Това каза президентът Румен Радев при откриването днес на учебната година в Университета по архитектура, строителство и геодезия /УАСГ/ в София.

Тук трябва да се прави наука и държавата трябва да помогне така, че да има лаборатории за научноизследователска дейност, за да може вие, студентите, на практика да проверявате тези знания, да търсите новите пътища, да търсите така важния за всички нас мост от знанията към практиката, към бъдещето, каза държавният глава, който добави, че остава открит по всички тези въпроси.

По думите му ще има бъдещи дискусии и срещи с ръководствата не само на УАСГ, а и на другите университети. Ще направим по-динамичен и по-пълноценен диалога с държавните институции, така че да се намери най-добрият баланс между финансиране, качество, нормативна база, изисквания и крайни резултати в нашето образование, посочи президентът Радев.

Времето е динамично, пред вас има много предизвикателства, много проблеми, посочи президентът, който преди церемонията разговаря с ръководството на университета, който е най-голямото висше техническо училище в областта на строителството в България.

В много продуктивна и откровена среща обсъдихме много от проблемите – и във връзка с финансирането, и начина на разпределение на субсидиите и тяхното обвързване с вашата реализация, качеството на обучението ви. То е изключително важно не просто за красотата на сградите, важно е и за нашата национална сигурност, посочи президентът Радев. Тук се подготвят най-добрите строителни инженери, хидроинженери, геодезисти, архитекти и градостроители. Тук се задава бъдещият облик на България, каза той.

Държавният глава благодари на преподавателите, че продължават традициите ни и отстояват важната мисия – да подготвят строителите на съвременна България.

Възпитаниците на университета президентът поздрави с избора им на професия, която определи като предизвикателна, сложна и непрощаваща, която дава много, но и изисква много. На тях държавният глава пожела, посрещайки предизвикателствата на новите технологии, да не забравят и да втъкават нашата българска традиция и култура в строителството.

Преди 75 години, в разгара на Втората световна война, българското правителство и цар Борис III вземат решение и откриват Висше техническо училище в България, припомни в приветствието си ректорът на университета проф. Иван Марков. Представете си, огън гори в цяла Европа, ние българите откриваме инженерно-техническо училище. Това показва стремежът ни към знания, светлина, стремеж към просперитет, посочи той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст