Мисията ни винаги е била да сме в помощ на винопроизводителите

Венелин Георгиев - директор на Националния институт за изследване на вина и спиртни напитки

Г-н Георгиев, преди година поехте поста управител на Националния институт за изследване на вина и спиртни напитки. Какво постигнахте за този период?

– Националният институт за изследване на вино и спиртни напитки" ЕООД е едно учреждение, което за своите 65 години история е преминало през тежки трансформации. То носи в себе си белезите на едни период от развитието на българското лозарство и винарство, когато България е била сред топ 5 на винопроизводителите в света. Но това се е реализирало при други обществено-политически и икономически условия. Известно е, че периодът на прехода се отрази тежко на българските научноизследователски институти. В новите условия те не могат да разчитат изцяло на държавна субсидия, което предполага, че трябва да се развиват по начин, който да им осигури самостоятелно съществуване. Ето защо основното предизвикателство пред нас сега е да развием дейността на Националния институт за изследване на вина и спиртни напитки в посока, която ще осигури неговата автономност. Смятам, че за тази една година предприехме много стъпки, които да ни приближат към целта.

Кои са приоритетите дейности в момента?

– Традиционно и най-силно звено в работата ни е Изпитвателната лаборатория, която е с 55-годишна история.  Помещава се в самостоятелна триетажна сграда в сърцето на София, до Руски паметник. Наскоро ремонтирахме сградата, закупихме допълнително оборудване и сега смятам, че сме конкурентни на най-добрите лаборатории в бранша. Но това, с което аз най-много се гордея, е, че успях да съхраня ядрото на колектива. Нашите специалисти са на изключително високо експертно ниво и наистина обичат института и работата, която вършат.  Има хора, които работят в института от близо 40 години, и качествата им са безспорни. Освен екипа на Изпитвателната лаборатория при нас работят едни от най-добрите енолози в бранша, хора с огромен опит и познания, които дават съвети по отношение на лозарството и винарството на всички, които се нуждаят от тях.

Само с тази дейност ли ще се ограничи лабораторията или имате и други планове?

– В последно време институтът концентрира своите усилия в развиването на дейности, които да му позволят да съществува. Изследвания, дегустации, представяне на български продукти. Но мисията на института винаги е била да бъде в помощ на винопроизводителите. За тази цел планираме да възстановим нашето изследователско звено, което да се занимава основно с научноизследователска и развойна дейност, да генерира и съхранява информация за реколтите на винопроизводителите и да я анализира, както и да ги консултира с цел подобряване на резултатите.

От историята на института знаем, че той е имал силна секция за научно-техническа информация с цел обслужване на винарските изби. Смятате ли да насочите усилия в тази посока?

–  Да, имаме намерение да набираме и обработваме информация за развитието на лозаро-винарската наука в световен мащаб, както и да работим по зададени от производителите теми. За съжаление през последния четвърт век българската лозаро-винарска наука изостана доста от световната. По тази причина и българските лозари, и енолози трудно успяват да поддържат научните си знания на високо ниво. Надграждането в обучението на специалистите в бранша ще бъде другият важен приоритет в нашата работа.  

Ще предложим на избите пакети за научно-техническо обслужване, които ще включват лабораторни анализи, които те не могат да осъществят със собствени сили поради липса на технологично оборудване и експертен капацитет; информационни научни бюлетини, с които ще могат да следят световните новости в бранша; консултации с български и чуждестранни експерти при възникване на конкретни проблеми при различните процеси в производството на грозде и вино; достъп до добри световни практики и т.н. На най-добрите изби ще предоставим възможност и подкрепа за участие на международни форуми.

Съвременният консуматор на вино се старае да бъде по-информиран и има все по-високи изисквания към продуктите. Какво ще предложите на почитателите на виното днес?

– С всяка изминала година се убеждавам, че аудиторията става все по-компетентна относно предлаганите продукти. Отмина времето, когато единствено маркетингът беше водещ при налагането на популярните брандове. Винарският туризъм заема все по-широко място в програмите на водещите туристически компании и ние можем да предложим много в тази посока. Разполагаме с шоурум, в която са изложени едни от най-добрите български вина и спиртни напитки, организираме курсове за дегустация за любители, обучения по етикет и много други дейности, свързани с предлагането и консумирането на вино и спиртни напитки.

През последните две години България стана домакин на редица авторитетни международни събития, които я върнаха на световната винарска сцена след четвъртвековно отсъствие. Предстои през 2018-а страната ни да бъде отново домакин на Concours Mondial de Bruxelles, но на секцията за спиртни напитки. Какви са Вашите идеи в тази посока?

– Да, България спечели доверието както на този авторитетен конкурс, така и на международната организация за лозата и виното OIV, на чийто конгрес бяхме домакини тази пролет. Националният институт за изследване на вина и спиртни напитки ще бъде официален партньор на CMB Spirit selection 2018, като по този начин ще демонстрира тясната си връзка с българския винарски бранш и приоритетите си, които са свързани с гарантиране на качеството и автентичността на българското вино и продуктите от грозде и вино.

 

Венелин Георгиев е роден през 1971 г. в Русе, завършил Икономическа социология в УНСС. Експерт по маркетинг и реклама. Преди да поеме ръководството на Националният институт за изследване на вина и спиртни напитки, е имал частна практика.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст