Невероятните дамски прозрения

клм

Ако ви помолят да изброите някои от най-известните изобретатели, вероятно ще си спомните имена като Томас Едисън, Александър Бел или Леонардо да Винчи. А какво ще кажете за Мери Андерсън или за Ан Цукамото? Техните имена едва ли са ви известни, но това са само две от дамите, авторки не само на технически улеснения за всекидневния бит, но и на грандиозни научни открития.

След като постъпва на служба във военноморските сили на САЩ през Втората световна война, Грейс Хопър получава задачата да работи над създаването на нов компютър Mark I. Благодарение на знанията и идеите си тя бързо оглавява изследванията, свързани с компютърния софтуер. "Хората са алергични към промените – казва Грейс. – Те обичат да казват "ние винаги го правим по този начин". Опитвам се да се преборя с това, ето защо на стената имам часовник, който се движи обратно на часовниковата стрелка".

Грейс Хопър създава първият компилатор, превеждащ словесните инструкции в цифров код, който може да бъде прочетен от компютъра. Това помага за ускоряването на процеса на програмиране. Приписват й популяризирането на термина "debugging" (отстраняване на възпроизводими грешки), който й хрумнал след като успяла да извади малка пеперуда (bug), попаднала в компютъра й. Контраадмирал Хопър продължава да работи върху високите технологии до оставката си на 79-годишна възраст, което я прави най-възрастният действащ офицер.

Водородно-никеловата батерия с дълъг срок за годност заслужава внимание дори само заради ключовата си роля в снабдяването с енергия на международната космическа станция. Изобретяването й става възможно благодарение на изследванията на пуерториканския учен Олга Гонзалес-Санабрия. Тя се занимава със системи за енергоснабдяване от 80-те години, а сега оглавява инженерния отдел на изследователския център НАСА.

На медицинската сестра Мери Ван Британ Браун често й се случвало да нощува сама вкъщи. Тя и съпругът й Албърт създали първото устройство за охрана на дома в отговор на растящата престъпност в САЩ и бавната реакция на полицията през 60-те години на ХХ век. Впрочем механизмът бил сложен и претрупан с детайли. Камерата, например, се задвижвала с мотор и се движела нагоре-надолу по вратата, за да "погледне" през шпионката. Информацията се получавала в спалнята на изобретателката върху екран, снабден с алармен бутон. 

Ан Цукамото получава патент за технологията за отделяне на стволови клетки през 1991 година. Приносът й в изучаването на кръвоносната система на пациентите, болни от рак, може да допринесе за откриването на лекарство срещу коварната болест. Днес Цукамото притежава още седем патента и продължава да се занимава с изследването на растежа на стволовите клетки.

Изобретателката на кевлара Стефани Куолек е американски химик от полски произход. Влакната от този материал са пет пъти по-здрави от стоманата и издържат на много висока температура. Това ги прави незаменими при изработването на бронежилетки и защитно снаряжение. От момента на откритието, направено от Стефани през 1965-а, кевларът е спасил живота на милиони хора в цял свят и продължава да има широко приложение – от домакинските ръкавици и мобилните телефони до авиационната промишленост и висящите мостове.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст