Има договорка между БСП, ДПС и “Воля”

Славчо Атанасов

Всички членове на Антикорупционния орган трябва да се избират от НС, не само председателят

Вотът на недоверие не бива да се приема с безпокойство

Ние, патриотите, никога не сме били по-единни

Колкото и оспорени да бяха акциите на Валери Симеонов, той имаше смелостта да се изправи срещу тъмния бизнес

Ще внесем законодателни промени, за да спрем агресията сред младите

 

Г-н Атанасов, готови ли са управляващите за евентуален вот на недоверие?

– Вотът на недоверие е най-силното оръжие за една опозиция във всяка демократична държава. Смятам, че не трябва да се приема с безпокойство. По-скоро бих казал, че при всеки един такъв вот се получава сблъсък на идеи, на двете тези – успешно ли е управлението, или не. Това е добре, защото българските избиратели могат да преценят кой е крив и кой прав.

Очаквахте ли атаката да дойде от „Воля“, не беше ли по-логично БСП да инициира вот?

– Да, очаквах атаката да дойде от „Воля“, защото те досега във всичките си действия показаха, че са патерица на БСП и ДПС. Така че тук няма нищо нелогично. Явно има договорка между трите политически сили.

Всъщност имате ли обяснение защо въпреки острото им опозиционно говорене не пристъпват към подобна процедура?

– Защото знаят как ще завърши този вот. Правителството е стабилно. Смятам, че си върши работата. Разбира се, има още много какво да се желае. Но все пак държа да подчертая, че много рядко за 100 дни правителство успява да свърши толкова много неща, да разреши проблеми, наслоявани с години. Ще дам един пример: беше направен сериозен пробив във външната политика. България се превърна в един от обединяващите, сплотяващи фактори на Балканския полуостров. Договор с Македония не успя да осъществи нито едно друго правителство. А този договор беше изключително необходим.

Сплотени ли са патриотите в началото на новия парламентарен сезон?

Никога не сме били по-единни.

Интересно би било вашето обяснение – защо всички скандали (или опити за скандали) с членове на кабинета са все около ваши министри – Емил Караниколов и казуса „Дунарит“, Нено Димов и „Калиакра“, Валери Симеонов и проверките му за шума в Слънчев бряг и обвиненията към БМФ, Красимир Каракачанов и използването на 68-ма бригада за залавяне на заподозрян за убийство? Целенасочена атака от опозицията или „приятелски огън“?

– Във всички тези казуси, които посочвате тезата на нашите министри е изключително силна. И е нормално, когато водиш принципна политика, да си създаваш опоненти и противници.  Но важното е да има действия в полза на държавата и българските граждани, а не само приказки.

Случаят с отвлечения Адриан Златев отново постави въпроса за ефективността на борбата с организираната престъпност. А това заедно със справянето с битовата престъпност бе вашият коз в предизборната кампания. Имаме ли ние, българските граждани, повод за притеснение?

– Това не е проблем от днес. Това е проблем, който съпътства целия ни 27-годишен преход. Но аз смятам, че това правителство има волята и показва волята да се справи. Нека си припомним, че други правителства не само не се справяха, нещо повече – при тях мафията си имаше държава.

Кои са вашите успехи в управлението? Защо участието на патриотите във властта е полезно? И полезно ли е? Какви позиции ще защитавате в дебата по антикорупционното законодателство? С какво законът, предложен от Министерския съвет, превъзхожда внесения от БСП проект?

– Такъв закон е необходим. Безспорно. Разбира се, между първо и второ четене ние ще направим промени, с оглед подобряване на решенията, предложени в Закона на Министерския съвет, който смятаме за по-удачен.

Председател сте на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. Какво постигнахте досега и какви цели си поставяте в новия пленарен сезон?

– Децата – това е един от важните приоритети в работата ни. Защото от това какви деца растат днес ще зависи каква ще е България утре. Инициирахме дискусия за агресията сред децата, за родителските конфликти и произтичащите от това последствия, за мерките, които ефективно могат да противостоят на насилието и агресията, за повече спорт в свободното време на децата. Но не се ограничихме с говоренето. Аз не съм привърженик на приказките,  по-важни са действията. Кръглата маса, която организирахме в края на миналия пленарен сезон, излезе с конкретни срокове за конкретни решения. До 20 септември ще сформираме работна група, съставена от представители на всички институции, които се включиха в дискусията, организирана от нас. Държа да кажа, че на това откликнаха представители на 6 министерства, съд и прокуратура, както и психолози. Тази работна група ще излезе до 20 октомври с конкретни предложения за законодателни промени и промени в поднормативната база.

Политолози заговориха за пренареждане на кабинета и дори възможни предсрочни избори след края на българското европредседателство. Според вас тези прогнози реални ли са?

– А дали можем да кажем как ще завършат мачовете между финалистите на едно първенство, което е след две години например? (Смее се.) Сега сериозно – предпочитам дотогава да работим, отколкото да стоим в очакване на хипотетични възможности.

Разговора води Мария Иванова

Визитка: Славчо Атанасов е роден в Карлово на 14 февруари 1968 година. Завършва първото си висше образование във Висшето Военно Артилерийско училище – Шумен, с чин старши лейтенант, понастоящем офицер от резерва. Следва право първоначално в Юридическия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", след това във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", където и завършва второто си висше образование. През 2003 г. става кмет на район "Тракия" – Пловдив. През 2008 г. печели местните избори и става кмет на Града под тепетата. Депутат в 43-ото Народно събрание от коалиция "Патриотичен фронт". Председател е на Комисията по въпросите на децата в 44-ото Народно събрание.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст