ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Каракачанов: Мигрантската вълна не е спирала

Парламент Красимир Каракачанов

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов наблюдава заключителния етап на военнополицейското учение "Отвъд хоризонта 2017", което се провежда на Учебен полигон "Ново село" в периода 10-16 септември. Той даде висока оценка на демонстрираните способности и подчерта, че подобни учения създават умения и възможности на личния състав, които при необходимост могат да бъдат ефикасно използвани.

"България взима необходимите мерки срещу съвременните заплахи, най-вече чрез подготовка на специализираните си сили, част от която е и наблюдаваното днес учение", заяви министърът на отбраната. 

За мигрантската вълна министър Каракачанов заяви, че макар и намаляла, тя реално не е спирала.

"Само за периода от 14 август, когато Специалните сили се върнаха на границата, до преди няколко дни има около 240 предотвратени опита за преминаване на наша територия", каза той и уточни, че потокът от хора се пренасочва и променя маршрутите и големината на групите.

По време на деня за посещение на официални гости и медии на учението, който се проведе днес, бяха демонстрирани прочистване на сграда от терористи, взели заложници, охрана на ВИП лице, реагиране на засада и извеждането му на безопасно място по алтернативен маршрут, както и проверка на автомобили на изграден временен контролно-пропускателен пост извън населено място.

В "Отвъд хоризонта 2017" участват военнослужещи от Служба "Военна полиция" и служители от Специализирания отряд за борба с тероризма в Министерството на вътрешните работи, както и 22-ма военнослужещи от въоръжените сили на Румъния с щатно въоръжение и техника. Командно-щабното учение е част от подготовката на декларираната пред Силите за отговор на Европейския съюз рота "Военна полиция", която ще поеме дежурство от 1 януари 2018 г. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст