ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Куриози в търга за настаняване на евроделегатите

хотел маринела

На пръв поглед в София има редица скъпи и луксозни хотели, но в действителност българската столица се оказва в патова ситуация с осигуряването на места за настаняване на министрите и техните придружители по време на председателството на Съвета на Европейския съюз през 2018 година. В специално организирания търг за избор на хотели се включиха две туристически агенции и собственикът на хотел "Маринела" (бившия "Кемпински"). Само че до крайното класиране бе допуснато единствено дружеството на Вълчо и Маринела Арабаджиеви – "ВГ" АД и де факто то спечели надпреварата без да се състезава с никого. По принцип липсата на конкуренция е достатъчно основание да се прекрати обществената поръчка, но в случая ръководеното от Лиляна Павлова Министерство за българското председателство е решило да подпише с победителя, за да не се изложим съвсем пред чужденците. Постигнатата цена за нощувка с включена закуска е в размер на 217.12 лева без ДДС. А общата цена за цялостно изпълнение на поръчката при 1808 нощувки е 430 249.76 лева с включена закуска, туристически данък и ДДС. За сравнение предвиденият максимален бюджет бе 567 хил. лева.

Впрочем конкурсът за хотелско настаняване ясно показва, че София има проблем с легловата база в най-високия сегмент. Единият кандидат бе туроператорът "Аргус травел интернешънъл", който напоследък стана известен покрай споровете си с "България ер" в редица държавни търгове за осигуряване на самолетни билети. Само че той е отстранен заради предоставяне на документи с невярно съдържание. Поради тази причина дори не разбрахме кои хотели е смятала да предложи тургаенцията. Другият претендент пък беше "ОССМО" АД – приемникът на създадената още в началото на 90-те "Фортуна 7". Днес дружеството се ръководи от Рая и Десислава Кирови и Станислав Димов. Любопитното при него е, че в качеството си на посредник на туристически услуги "ОССМО" оферира два-три пъти по-ниска цена за настаняване в 5-звезден хотел, отколкото е дал самият собственик на хотелската база. В случая офертата на агента е била 87.02 лв. за настаняване с включена закуска, туристически данък и ДДС. Тази драстична разлика е провокирала оценителната комисията да поиска допълнителни разяснения как точно са формирани тарифите и какво включват те. При което настава истинска каша. В писмените отговори на "ОССМО" има купища несъответствия като най-драстичното от тях е, че предложената оферта в действителност била за 4-звезден хотел, а не както е според изискванията – за 5-звезден. Нещо повече, офертата въобще не е кореспондирала с предложените от участника хотели – "Радисън блу грант хотел" и "Хилтън София", които са в категорията 5 звезди.

Комедията продължава с това, че турагентът не гарантира "неговите" хотели да имат техническа възможност за обработка на кортежи и да разполагат с най-малко 150 реновирани през последните 10 години стаи, каквито са изискванията. Но може би най-впечатляващото е становището на двата замесени хотела. От "Радисън" категорично отричат да имат договорни отношения с "ОССМО" АД и да са упълномощавали дружеството да ги представлява в обществената поръчка за настаняване на делегации. А в писмото на "Хилтън" се казва, че ценовите и анулационни условия, предложени от агенцията, не отговарят на подадените от тях параметри.  С други думи, "ОССМО" е подало противоречива, невярна и подвеждаща информация, поради което в крайна сметка е отстранено от надпреварата. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст