ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Как данните за инфлацията могат да променят настоящите планове на ФЕД?

фед

На 14.09 (в четвъртък) предстои да бъдат публикувани данните за нивото на потребителска инфлация в САЩ през месец август. Тези данни са много важни, защото те могат да дадат яснота дали лекото ускорение в темпото на инфлация до 1.7% през юли от 1.6% през юни означава обръщане на низходящата тенденция от предните 4 месеца, или просто едно краткотрайно изключение от нея. Поради това тези данни могат да се окажат ключови за предстоящите решения на борда на Федералния резерв по отношение на лихвената политика на централната банка.

По всяка вероятност до края на годината ще има още едно вдигане на лихвените проценти от централната, но конретния тайминг е под въпрос. Засега най-вероятно е ФЕД да вдигне лихвите през декември, защото, въпреки че пазара на труда се представя добре, нивото на инфлация е под търсените 2%, което е ключово "изискване", което централната банка търси да изпълни преди да предприема каквото и да е затягане на паричната си политика. Това пише в свой анализ tavex.bg.

Какви са възможните сценарии?

Но нека се фокусираме върху данните, които ще бъдат публикувани този четвъртък. Възможностите са три – те или ще покажат ускорение на инфлацията, или забавяне, или стагниране.
Ако инфлацията се ускори за втори пореден месец това прави очакваното вдигане на лихвите през декември още по-сигурно. И не само това, това дори би увеличило вероятността ФЕД да вдигне лихвите дори преди декември. Всичко обаче зависи от това, с колко ще се ускори инфлацията. Откакто Джанет Йелън е председател на борда, политиката на ФЕД  е изключително предпазлива, така че за да доведе до изтегляне на вдигането на лихвите преди датата, която пазарът очаква, ускорението в инфлацията през август трябва да е много значително и да прескочи 2% още този месец.

Ако обаче данните покажат, че нивото на инфлация отново се забавя, то това може да постави ФЕД в неудобна ситуация. Първо, ясно е, че ако нивото на инфлация се е забавило през август, ФЕД няма дори да намекне за увеличаване на лихвите по-рано от декември. Обаче, интересно е да помислим дали не може дори да доведе до отлагане на вдигането на лихвите за следващата година. Особено ако низходящата тенденция в нивото на инфлация се задържи и през следващите два-три месеца.

Такъв развой на събития би поставил Йелън в много неприятна ситуация, защото, ако от една страна реши да не вдига лихвите декември, защото инфлацията се забавя, това ще индикира на пазара, че ФЕД не смята, че американската икономика е в достатъчно добро състояние. Което би притеснило пазарите и то сериозно, като се има предвид, че от началото на 2017 г., Йелън неколкократно повтори, че до края на годината ще има общо три увеличения на лихвите.

Ако ФЕД реши да вдигне лихвите въпреки забавянето в нивото на инфлация, то това само би влошило низходящата тенденция – нещо, което централната банка категорично не иска да прави.

Най-безинтересният вариант е, ако данните покажат, че нивото на инфлация стагнира и остава на (приблизително) същото ниво. Тогава Йелън може да заеме изчаквателна позиция, в която просто ще потвърди намеренията си да вдигне лихвите още веднъж тази година, но вероятно оставяйки си вратичка, за евентуално отлагане, ако нещата се объркат.

Междувременно, във Великобритания инфлацията се ускорява

Но докато ФЕД среща трудности при достигането на своя инфлационен таргет, отвъд океана във Великобритания ситуацията е коренно различна. Последните данни за потребителските цени, които бяха публикувани по-рано тази седмица на 12.09 показаха, че инфлацията в Кралството е скочила до 2.9% през август. Това сериозно увеличава шанса централната банка на Англия да предприеме вдигане на базовия лихвен процент. Тези данни сериозно повлияха на финансовите пазари и в рамките на само един ден британската лира се покачи с 1% срещу долара и еврото – ясна индикация, че пазарите очакват това да доведе до вдигане на лихвените проценти.

Решенията на Британската централна банка не са толкова важни по отношение на ценовата динамика на скъпоценните метали, колкото тези на ФЕД или ЕЦБ, но също оказват някакъв ефект. Особено в контекста на пазарните очаквания за все по-рестриктивна парична политика, от страна на ФЕД и ЕЦБ.

Самите цени на златото и среброто отбелязаха спад през последните дни. Златото достигна връх от почти 1350 долара за унция в края на миналата седмица, но от тогава траекторията на жълтия метал е все надолу. Преди пазарите да затворят на 12.09 златото последно се търгуваше за 1331 долара за унция. Аналогична тенденция се наблюдава и при среброто, циято цена падна от 18.03 долара за унция през 08.09, до 17.91 долара през 12.09.

Успокояването на геополитическите напрежения успокои и цените на златото и среброто

Този спад в цените на скъпоценните метали е напълно логично развитие, предвид това, че геополитическите напрежения, които доведоха до техният огромен скок в началото на този месец изглежда се поуталожиха. Или поне спряха да ескалират за момента. Както споменахме миналата седмица, проблемът с подобни събития е, че са непридвидими.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст