ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Отново на училище

15 септември - първи учебен ден училище ученици

Учебната година в българското училище се открива по традиция на 15 септември. До 1921 г. обаче учениците за започвали занятия на 1 септември. Промяната е въведена от земеделското правителство на Александър Стамболийски, за да може децата да помагат в прибирането на реколтата. В периода от Възраждането до 1944 г. учебната година е започвала с водосвет и тържествено приемане на училищното знаме. Учебните години не са започвали на обичайната дата само когато България е участвала във войни. По време на Балканските и на Първата световна война повечето от големите ученици и преподавателите били на фронта, а голяма част от училищата се ползвали за щабове или военни лазарети.

Идея за връщане на старата дата – 1 септември, се появи през 2001 г., когато министър на образованието бе Сергей Игнатов. Тя обаче така и не бе възприета. През юли работодателските организации  настояха за  прогимназиалните и гимназиалните класове учебната година да започва на 1 септември и да завършва на 22 юни. След остра реакция на родители и преподаватели министърът на образованието Красимир Вълчев категорично отхвърли предложението. Той обясни, че за да се стигне дотам, трябва да се свика извънредна сесия на Народното събрание и да се стартира процедура за промяна на закона.

В някои страни първият звънец бие още през август, докато нашите ученици са по плажовете. Първи започват училище Германия, Дания, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Финландия, Холандия, Швеция и Швейцария, сочат данни на Националния статистически институт.

1 септември е първият учебен ден в Белгия, Естония, Ирландия, Алвия, Литва, Полша, Словения, Унгария, Франция, Чехия, , Босна и Херцеговина, Македония, Сърбия, Черна гора и Русия, сочат данни на Националния статистически институт.

В средата на месеца започват учебните занятия в Гърция, Кипър, Испания, Италия, Португалия, Хърватия, Румъния, Словения и Люксембург.

Във Великобритания началото на учебната година е от последната седмица на август до първата на септември, в зависимост от региона.

В САЩ и Канада децата започват след Деня на труда, който се отбелязва в първия понеделник на септември, а в Япония в началото на април, когато цъфтят японските вишни – сакура.Смята се, че цъфтежът е символ на ново начало. В Южното полукълбо учебните занятия са от края на февруари.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст