ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Работниците от ”Емко”: Държавата ни обяви война!

емко протест

Работниците от военния завод "Емко" подновиха протестите. Те настояват за възстановяване на търговския лиценз на дружеството, който бе отнет през юли. Близо 500 души от базите на предприятието в Трявна и село Белица излязоха да изразят недоволството си. Протестираха и работниците от "Емко"-Монтана.

Хората се страхуват, че предприятието може да бъде затворено и да загубят работата си. Оръжениците настояват министърът на икономиката Емил Караниколов да изпълни обещанието си за връщане на лиценза, от което зависи и работата на дружеството.

За кратко работниците блокираха движението през Прохода на Републиката, но до инциденти не се стигна.

Протестът им започна със скандирания "Мафия", "Лъжат ни" и "Искаме да работим". Работниците казаха, че държавата им е обявила война. "Първият път не ни разбраха. Ще повтаряме, докато се наложи. Работили сме, дали сме всичко от нас за едно парче хляб, а те искат да ни ликвидират по неизвестни причини, споделиха протестиращи пред БНР.

Според директора на "Емко" Славчо Димиев срещу дружеството има целенасочена държавна атака: "С тайни изнудвания, с впрягане на всички държавни институции, които под заплаха изпълняват наредените им действия за атака срещу фирмата".

Работниците заявяват, че протестът им не е политически и предупреждават, че ако търговският лиценз на дружеството не бъде върнат, ще продължат с безсрочните протести.

Протестите в "Емко" започнаха още в края на юли, когато лицензът за внос и износ на дружеството беше замразен заради констатирани нередности при съхраняването на боеприпасите и взривните вещества. Ръководството на завода отстрани нарушенията и това, по думите на директора на "Емко" Славчо Димиев, е констатирано при проверка на МВР на 29-и август, но въпреки това търговският лиценз не е възстановен, както обеща в деня на първия протест министърът на икономиката.

На 8-и септември държавната компания "Кинтекс" спира три договора на "Емко" за износ на боеприпаси за Индия, а щетата е за около 60 милиона долара, твърди Славчо Димиев.

"От началото на месец юли се води открита война срещу дружеството "Емко", каза Славчо Димиев. "Заради нечии интереси, вероятно икономически, искат един от големите работодатели да не съществува. Тези хора, които водят война, или по-точно подстрекават държавата да води война срещу нас, сигурно си имат имена, но този въпрос би трябвало да се зададе на ръководството на държавата, на правителството или на хора, които разследват. Което и име да кажа, това ще означава, че аз наклеветявам. Нямам нито такава власт, нито такива възможности да разследвам който и да е в държавата. Затова съм написал отворено писмо към хора, които аз уважавам и смятам, че могат с властта, с която разполагат, да направят така, че да бъде изяснена истината, да се спазва законът и да не се получава така, че едно работещо предприятие да бъде захвърлено и хората да останат без работа", каза още директорът на "Емко".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст