ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

СФСМВР: Ще продължим да протестираме, докато ни чуят, трябва да има увеличение на заплатите още от тази година

Протест на МВР служители

Ще продължим да протестираме, докато постигнем чуваемост. При всяко положение ние твърдим, че трябва да има увеличение на заплатите още от тази година. Това заяви пред журналисти Илия Кузманов – зам.-председател на УС на Синдикалната федерация на служителите на МВР, по време на брифинг протест на пожарникари и полицаи пред сградата на Народното събрание заради липсата на социален диалог в МВР.

За протеста той обясни: „Не сме очаквали много хора. Не е организиран в смисъла, който се очакваше – стотици хиляди и т.н”, обясни Кузманов. Той подчерта, че мястото на протеста пред парламента не е случайно избрано. „През 2015 г. ние изкарахме в една палатка тук 44 дена. Имахме определени изисквания. Те са социални, икономически и свързани с физическото оцеляване на нашите колеги от ПБЗН. Искахме в България екипът в една пожарна да бъде от трима човека – шофьор и двама бойци. Исканията ни са практични, защото един колега, който влиза сам в пожара, не е полезен за себе си и не ефективен за хората, чийто имот гаси”, обясни Кузманов, а за пример посочи случаите на пострадали пожарникари от падащ предмет или обгазени, на които няма кой да окаже помощ, тъй като шофьорът на пожарния автомобил е задължен да стои на място и пази техниката. „Тогава все пак някакво разбиране имаше, приета беше наредба, но нейното прилагане беше отложено за 1 август тази година. Тогава ПБЗН се оказа, че не са в състояние да изпълнят тази наредба, т.е. 2 години политическото ръководство на МВР и професионалното не решиха този проблем”, аргументира се Кузманов и припомни, че по тези причини МВР страда от недостиг на служители.

Илия Кузманов обясни, че организатор на днешния протест е СФСМВР и конкретизира исканията на протестиращите: „Искаме 15% увеличение на основните заплати, които не са брутните възнаграждения в МВР. Второто ни искане е промени в Закона за МВР”.

Илия Кузманов благодари и за решения проблем с облеклата в МВР, но напомни, че ако настоящите искания не бъдат изпълнени, протестите ще продължат.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст