ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ще има ли зимна Олимпиада през 2018 г.?

Пьонгчан

В Древна Гърция по време на Олимпийските игри са спирали всички войни и мъжете са се съревновавали само на спортното поле.

Домакините на зимните Олимпийски игри през 2018 г. от южнокорейския град Пьонгчан обаче имат грижи. И няма как да е по-различно след като на северната си граница имаш такъв съсед като Ким Чен Ун. Лидерът на Северна Корея редовно тества различни оръжия и заплашва с тях целия регион, че и САЩ. А президентът Доналд Тръмп пък не му остава длъжен…

Зимната Олимпиада в Пьонгчан започва след около пет месеца, но продажбите на билети са невероятно ниски. От предвидените 750 хил. места за южнокорейците досега са продадени едва 52 хиляди. От планираните за разпределние по света 320 хил. билета, половината вече са изкупени.

Опасенията за липсата на интерес се обяснява и с агресивния съсед, но и с това, че нито Северна, нито Южна Корея разполагат със звезди в зимните спортове. Президентът на Организационния комитет на Олимпиадата в Пьонгчан Лий Хей-беом не очаква проблеми от северните съседи по време на игрите, все пак и нейни спортисти ще участват в спортните състезания.

Зимните Олимпийски игри в Пьонгчан, град и окръг в Южна Корея, трябва да започнат на 9 февруари.

Лице на игрите е Ю-На Ким. "Щастлива съм, че Пьoнгчан ще сбъдне мечтите на атлети като мен", каза олимпийската шампионка от Ванкувър и сребърна медалистка от Сочи. Остава и въпросът дали тя ще запали олимпийския огън в церемонията по откриването.

Талисман на игрите е белият тигър Соохоранг, свещено животно, символ на доверието и силата в корейския фолклор. Талисман за Параолимпийските игри пък е черната азиатска мечка Бандаби.

Домакините на зимната олимпиада в Пьонгчан ще предложат и различни изненади за гостите на игрите, като нетрадиционна медицина. Организаторите обявиха, че пред всяко спортно съоръжение ще има павилиони за иглотерапия и акупунктура, от които могат да се възползват и фенове, и спортисти. Местните медии изчислиха, че лечебниците ще могат да поемат по 100 души на ден. 

Звездното българско момче в снуборда Радослав Янков обяви, че голямата му мечта е олимпийско злато от зимните игри в Пьонгчан. "Не мога да скрия, че моята цел е олимпийското злато. Това е най-важното състезание за сезона. Искам тогава да съм във върхова форма. Още когато преди три години разбрахме, че дисциплината в Корея ще бъде гигантският слалом, започнах да се готвя за нея."

Ски курортът Пьонгчан се намира на около 110 км източно от столицата Сеул, в провинция Кануън-до. Окръг Пьонгчан е в планински регион, като 84% от територията му е с надморска височина над 750 метра. Окръгът включва в пределите си административен център със същото име, както и седем по-малки градчета. Зимните курорти и будистките му храмове правят региона една от основните туристически дестинации в страната.

На 11 юли 2011 г. Международният олимпийски комитет обяви Пьонгчан за домакин на XXIII-те зимни Олимпийски игри. Окръгът надделява над съперниците си от баварския град Мюнхен и френския Анси, текстилен и курортен център в Източна Франция. Пьонгчан успява да спечели домакинството след два неуспешни опита, когато губи надпреварата съответно от Ванкувър (2010 г.) и Сочи (2014 г.).

Така 30 г. след летните Олимпийски игри в Сеул през 1988 г. Южна Корея стана една от малкото страни, които са домакинствали и на лятна и на зимна Олимпиада.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст