ИМЕНА

Ивайло Иванов - управител на НОИ

Досегашният заместник-министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов беше избран за управител на Националния осигурителен институт с мандат от четири години.Той беше единствения кандидат и бе одобрен  с почти пълно единодушие на извънредно пленарно заседание, проведено във вторник в  Народното събрание.  Изборът стана с гласовете на управляващи и опозиция и без дебати. От 184 гласували народни представители 183 бяха "за", нито един не беше "против" и само един гласува с "въздържал се".

Българският финансов министър Владислав Горанов е подписал заедно с девет свои европейски колеги писмо за по-високо данъчно облагане на компаниите, опериращи в дигиталната икономика. Сред тях са мултинационални  интернеткомпании като "Гугъл" и "Амазон". Инициативата е на Съвета по икономически и финансови въпроси – ЕКОФИН, в който влизат министрите на финансите на всички държави от Европейския съюз.

Комисията за финансов надзор (КФН) не може да изпълнява ангажиментите си без финансов ресурс, с който да наеме висококвалифицирани експерти. Това заяви председателят на финансовия регулатор Карина Караиванова. Тя посочи, че с наличния си бюджет КФН успява да наеме актюери, финансисти и специализирани юристи само на ниво младши експерт, т.е. хора, които трябва да бъдат обучавани. Караиванова изрази надежда, че с повишаването на таксите това ще се промени.

Изпълнителният директор на "ДСК Управление на активи" АД Петко Кръстев беше преизбран за нов тригодишен мандат като председател на управителния съвет на Българската асоциация на управляващите дружества.

Няма нови чуждестранни инвестиции в България. А  компаниит, които вече са го направили , не реинвестират. Това коментира бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов. По думите му тази година е катастрофална откъм чуждестранни инвестиции, а без тях българската икономика няма да може да достигне желаните годишни ръстове от 5-6 процента. Той добави, че България има едно огромно предимство пред останалите европейски страни и това е данъчната система. Дацов призовава тя да не бъде променяна.

Все още са необходими значителни парични стимули, за да върнат инфлацията в еврозоната в нужните равнища,определени като цел от Европейската централна банка (ЕЦБ) –  почти 2 процента. Това заяви главният икономист на регулатора Питър Прат. Според него ЕЦБ трябва да гарантира, че свиването на стимулите ще се случва по методичен начин и без излишни шокове. Той разясни, че ако инфлацията стане прекалено висока, ЕЦБ ще реагира също толкова категорично, както действа сега, за да я върне към целта.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст