Българският бряг е бил 60 километра навътре в Черно море

артефакти

Изследването на поселищата, открити на 100 метра дълбочина в Черно море показва, че сегашният български бряг е бил на около 60 километра навътре в морето, но потъването се е случило постепенно и това не подкрепя тезата, че Ной е построил своя ковчег тук, преди да отплава и да се спаси от споменатия в Библията потоп. Това бе съобщено на пресконференцията в Бургас по повод края на проекта “Black Sea Map”. 

Министърът на културата Боил Банов и зам.-министър Амелия Гешева се запознаха със сензационните открития на изследователския кораб „Havila Subsea”, от борда на който се извършваха теренните проучвания от екипа на проекта Black Sea MAP тази година. На събитието присъства и кметът на морския град Димитър Николов. Екипът от световноизвестни морски и подводни учени се завръща днес от тригодишна експедиция. 

Боил Банов коментира пред медии, че проектът е изключителен не само с това, че ни връща хиляди години назад, но и с откритата археология, с останките от кораби, с различните артефакти. 

„Както сме обсъждали вече с директора на Центъра за подводна археология Калин Димитров – имаме визия за създаването на Музей на подводната археология, в който да се събират археолози от цял свят. Най-доброто място според нас за този музей е на остров „Св. Св. Кирик и Юлита” край Созопол. Така мястото ще се превърне в уникален културен център, това е най-доброто, което може да се случи за острова, който е обявен за недвижима културна ценност, тъй като на територията му са разкрити значителни археологически находки, като разкопките там продължават през годините”, категоричен бе министър Банов.

Водещият археолог на проекта, проф. Джон Адамс от Университета в Саутхемптън, коментира: „Тази съвкупност от останки вероятно представлява един от най-добрите подводни музеи на корабите и мореплаването в света изобщо.” От екипа на проекта коментираха също, че досега България не е могла да си позволи подобна мащабна експедиция и сега се преобръща и се пренаписва историята на българското корабоплаване. Много от откритията се е предполагало, че ги има, но сега вече се потвърждава и се покрива целият исторически период на корабоплаването в Черно море.

Black Sea MAP е един от най-големите проекти за морска археология, организирани досега. Той има за цел да проучи промените от древността в Черно море. Разкрити са 60 останки от корабокрушения за период от 2500 години. Останките са били открити в хода на проучванията на Black Sea MAP посредством най-новите роботизирани лазерни сканиращи, акустични и фотограметрични техники. Най-ранната такава находка засега е от класическия период, около 4-ти-5-ти век пр.н.е. Били са открити също така и кораби от римския, византийския и османски периоди, обхващащи две и половина хилядолетия. Откритията представят един непрекъснат модел на търговия и обмен, война и общуване, датиращ от праисторията до наши дни и поради аноксичните условия на Черно море (липсата на кислород) под определена дълбочина, някои от останките са оцелели в невероятно добро състояние. На събитието бяха представени и колекция от амфори и други ценни артефакти.

Изследователският кораб „Havila Subsea” ще бъде в Бургаското пристанище срещу Морска гара и ще бъде отворен за посетители.

Фондацията за образование и експедиции (EEFE) също така създаде Black Sea Films и им възложи да проследят работата на Джон Адамс и неговия екип от учени. В продължение на три години продуцентите на документални филми Дейвид Белтън и Анди Байът, носители на наградата БАФТА, документираха необичайните открития на всяко пътуване по Черно море. Екипът им е събрал необикновени подводни кадри от останките от корабокрушения, както и от върховете и спадовете на пътешествията по море, за да предостави на международната аудитория един уникален и интересен поглед върху историята на Черно море.

За Анди Байът, водещ продуцент на сериала на Дейвид Атънбъро за Би Би Си „Синя планета”, това е изключително удовлетворяващо преживяване: „Мисля, че всички бяхме поразени от забележителните открития, направени от Джон Адамс и неговия екип. Качеството на кадрите, разкриващи този скрит свят, е абсолютно уникално.”

Морски археологически проект Черно море е дългосрочен морски археологически проект, който се осъществява в българската акватория на Черно море между 2015 г. и 2017 г. Проектът е финансиран от дарение от Фондация за експедиции и образование, Великобритания.

Основните партньори в проекта са Центърът за морска археология (ЦМА), Университет на Саутхемптън, Великобритания и Центърът за подводна археология (ЦПА), България, подпомагани в работата си от специалисти от НАИМ, БАН, България, Университета на Кънектикът, САЩ, Морския археологически научно-изследователски институт, Sodertorn (MARIS), Университета на Sodertorn, Швеция и Гръцкия център за морски изследвания (HCMR). Основната цел на проекта е осъществяването на морски археологически проучвания в българските води на Черно море, за да бъде картографирано подводното културно наследство на България. По този начин проектът ще допринесе за създаването на база данни за човешката дейност в региона през праисторическите и исторически периоди  и за влиянието на тази дейност върху околната среда. 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст