Екозащитници излизат на протести пред Народното събрание заради плажа “Делфин” и промените в екозакона

плаж делфин

Екозащитници излизат с два протеста пред Народното събрание днес. Те се обединяват срещу застрояването на плаж „Делфин“ и промените в екозакона. Ежедневни протести текат и за замърсяването на въздуха в Русе и Стара Загора, както и за застрояването на парк „Бедечка“.

Първият ще се състои в 17.30, а вторият е час по-късно, като и двата протеста ще се обединят. Участници и в двете шествия твърдят пред Bulgaria ON AIR, че никой няма право да ограничава достъпа до плажа.

„Лятото бях със сина си на плаж „Делфин“, който посещавам от 20 години. Той навлезе в зона, която концесионерът е решил, че трябва да бъде заградена – т. нар. зона с чадъри. Това не се хареса на представители на наемателя и на мен и детето ми бе казано да се махнем, заплашиха ни с полиция“, обясни един от протестиращите пред телевизията.

Той бе категоричен, че никой няма право да ограничава достъпа до плажа, както и да тормози гражданите. Запитани какво искат да се промени, участниците в протеста днес отбелязаха и друг проблем – „грубите нарушения на наемателя с природата. Изграден е път, който не притежава документи и разрешителни. Тази зима той ще се срине на плажа, защото са изсечени дървета и храсти, които крепяха земята отгоре“, твърди втори протестиращ.

По думите му тази ситуация ще е удобна за екоминистерството, защото то ще притежава два плажа, които ще може да дава поотделно на концесия, но това само ще унищожи местността.

Съдът на ЕС в Люксембург излезе с решение по дело С-488/15, според което България не е спазила нормите за ФПЧ10 във всички агломерации и зони на страната. Решението постановява задължение за изготвяне и изпълнение на планове за качество на въздуха, за да бъде периодът на превишаване на пределно допустимите стойности възможно най-кратък. МОСВ предупреждава, че поради естеството на проблема, който очевидно няма да може да бъде решен в най-кратки срокове, е твърде вероятно решението на съда да доведе до налагането на финансови санкции на България.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст