В изтекъл запис с Цветан Василев се твърди, че Борисов и Цацаров искали 50 млн. долара комисион за банка “Виктория”от турска компания

цветан василев

Запис на телефонен разговор между банкера Цветан Василев и жена, която твърди, че е представител на турска корпорация, хвърля сериозни обвинения за корупция към премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров.

Материалът беше публикуван от сайта "Афера", който пише, че е получил записа от човек, подписал се като "Георги Възмездев", заедно с бележка, в която се твърди, че е направен от турските тайни служби. 

Може да го чуете тук:https://www.youtube.com/watch?time_continue=61&v=u32WmpzgkmI

Записът е придружен от сканирани копия на писма, разменени между турската компания Yozturk и Фонда за гарантиране на влоговете. От тях остава впечатлението, че на 13 май 2015 г. Юсуф Йозтюрк, който е председател на борда на директорите на компанията „Йозтюрк Холдинг“, е поискал да придобие банка "Виктория". За да стане това обаче е необходима една междинна стъпка и турците предлагат да я направят.

"Виктория" е собственост на КТБ, а КТБ е във фалит. Неин най-голям кредитор се явява Фондът за гарантиране на вземанията, който е налял 1,5 млрд. евро в КТБ и никой не може да придобие банка "Виктория", без да удовлетвори Фонда за гарантиране на вземанията.

Затова турците предлагат да изкупят правото да събират кредитите към КТБ, които иначе Фондът за гарантиране на вземанията трябва да събира. В писмата не се споменава за цена, която турците са имали намерение да платят, но те са уверили българските власти, че имат банкова гаранция от името на 50 водещи световни банки, което гарантирало сериозните им намерения.

Фондът отговаря на предложението на 12 юни 2015 г. с писмо, в което се казва, че тъй като КТБ е обявена в несъстоятелност, лицензът й не може да възстановен, нито пък може да възобнови банковата си дейност. В същото време пък банка "Виктория" е действаща и придобиването й може да бъде извършено чрез закупуване на акции от нейния капитал, които са собственост на КТБ.

Това е предисторията на записа, който изглежда се е състоял непосредствено след размяната на писмата. Тежките обвинения, които следват нататък са отправени изключително от женския глас, са който се твърди, че е на представител на турската фирма. В записа въпросният женски глас твърди, че висши държавници са поискали за сделката комисиона от 50 милиона долара. Жената, която разговаря с Цветан Василев, заявява, че на среща с турците освен "заместник президентът и премиерът" ще присъства и главният прокурор Сотир Цацаров. 

"Излиза, че от българската част са съобщили на Анкара, че няма Омански фонд, че това 30% са направили проучване, са били твои (на Василев – б.р). Намерил си някакъв човек и си го представил за Омански фонд. Зад фонда седиш ти с 30-те процента", преразказва жената, на което Василев отговаря: "Ще се въздържа от коментар за това какво са заявили".

От разказа на жената става ясно, че от българска страна ще присъстват в "събота" на среща "с фактите". "Ще видим какво ще донесат и какво ще сложат на масата. Те искали среща. Юсуф вика: Днес от сутринта два пъти ми звъняха, вчера ми звъняха, вика. Аз стоя зад думата си, вика. И знаеш ли какво викал Бойко? Вика: тоя или има много пари и иска да инвестира, или е луд да застане зад такъв човек", разказва още жената.

По думите й нещата, които разказва, е научила пряко от Юсуф Йозтюрк, с когото пътувала в една кола. Той й казал, че "всичко са правили за пари". "Представи си какво нещо е. Изнудвали са човека за пари", разказва тя. 

В отговор Василев заявява, че не се учудва от "организацията", но нямал намерение да дава пари. "Пари в момента няма да им дам. Ако искат да правят дийл (сделка, б. р.), от който да се решават нещата позитивно и за държавата, и за тях, можем да разговаряме. Иначе аз нямам намерение на никой да давам тия пари. Нито на единия, нито на втория, нито на третия. Нито са ми направили нещо. Ощетили са ме, ограбили са ме всичките", продължава Василев.

В отговор жената заявява: "Виж колко са нагли, Цветане, колко са нагли да предложат сума, разбираш ли? На каква основа? Това коментирахме тази вечер. Заради какво, какво си направил? Всеки човек по принцип е виновен, нали, за тях? Това коментирахме, това казват, нали, защото все пак изхождаме от мисълта, че трябва да имат и подкрепа от Анкара, за да направят нещо такова", казва още тя.

Василев обяснява, че фактът, че "те му предлагат да купи същите активи на половин цена", говорело, че "тях не ги интересува интересът на държавата, че тях ги интересува само личният им интерес и моето унищожаване".

"Какво излиза? Че те, при това положение, нали, Yozturk си дава офертата, че иска, не могат нищо да направят и в този вариант си викат: Поне да изкараме 50 млн. от комисион, нали? Така ли е? Така излиза", казва жената, при което Василев отговаря, че "те са изкарали повече пари, тези момчета". 

"А пък това, че някой твърдял, че няма Оман, да очакват осъдителна присъда, защото оманците ще ги осъдят. И то ще ги осъдят за много повече пари", обяснява той.

В хода на разговора той задава и въпроса кой ще присъства на разговорите с турската компания.

"Държавата България. Ще дойде заместник -президентът, министър-председателят – кой от двамата, и Цацаров ще идва и още един човек. Искат пълна охрана на хотела, може и Бойко да дойде, нищо се не знае. Той навсякъде си пъха носа, нали знаеш… Ако тия пари не ги е казал той, заплюй ме… сто на сто… да ти кажа. Сто на сто", отговаря женският глас. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст